De europeiska aprikoserna skördas nu under våren och sommaren och har under de senaste månaderna börjat dyka upp i våra affärer. Denna vackra orangea frukt är ett riktigt kraftpaket när det kommer till vitamininnehåll och smak, och den kan användas på en rad oväntade sätt.

Den nyttiga aprikosen

Aprikoser innehåller, precis som sin orangea vän moroten, massa vitamin A. Vitamin A är viktigt för att synen ska fungera normalt och för att hår och hy ska hålla sig friskt. Aprikos är dessutom en riktigt fiberrik frukt som ofta rekommenderas om man vill få fart på en trög mage snabbt. Nyttigheterna tar inte slut där, aprikos innehåller kalium som bidrar till en bättre hjärthälsa och hjälper till att hålla blodtrycket nere.

Färska eller torkade

Aprikoser kan man såklart äta precis som de är, men de är även populära att äta torkade eller i olika bakverk och maträtter. Om man ska köpa torkade aprikoser är ett tips att köpa de som är bruna, eftersom de gula har blivit behandlade med svavel för att behålla den gula färgen och svavel kan vara allergiframkallande.

Aprikos i matlagning

Aprikos tillsammans med morötter blir en härlig orange blandning rik på vitamin A. Aprikoser kan med fördel blandas tillsammans med ugnsrostade morötter, lök och mandel. Krydda med spiskummin, salt och peppar och strö över lite hackad mynta och pressad citron. En väldigt god och färgrik grönsaksblandning som fungerar till det mesta, men kanske är extra gott till grillat kött.

Ett annat gott tips till just grillat är att ersätta tomat med aprikos i din tabbouleh-sallad. Tabbouleh är en matig sallad på bulgur, tomat, persilja och mynta, men tomaten kan lätt bytas ut mot aprikos för en lite fruktigare smak.

Aprikosens kärnor – en hemlig smaksättare

Spara kärnorna från aprikoserna du äter under året och frys dem. När det är dags att använda dem krossar du dem försiktigt med en hammare så att du får tag i den inre, mindre, kärnan, även kallat fröet. Fröet påminner om en mandel till formen, men om du råkar krossa den kommer du att upptäcka att den doftar helt underbart, som en blandning av aprikos, vanilj, mandel och lilja. Aprikosfröet smakar dock inte lika gott, ofta lite bittert, om man har tur lite sött.

Aprikosfrön – cancerhämmande eller bara humbug?

Aprikosfrön innehåller det omtalade ämnet amygdalin, eller B17. Amygdalin är ett ämne som finns i de flesta fruktkärnor som har en bitter smak (förutom aprikos, till exempel plommon och körsbär). Sen 1800-talet har vissa påstått att amygdalin kan förebygga och bekämpa cancer. Det har dock kommit studier som motbevisar detta och menar att för stort intag av amygdalin kan leda till cyanidförgiftning.

Fröna som smaksättare

Aprikosfröna kan såklart användas ändå, och om man rostar dem lite lätt försvinner alla möjligtvis farliga ämnen. De rostade fröna kan man använda som smaksättare i olika sorters sprit, till exempel rom, brandy eller vodka. Den smaksatta spriten kan sen användas på ungefär samma sätt som koncentrat av vanilj: som smaksättning i grädde, glass, tårtor eller annan bakning. Smaken kärnorna avger påminner om hur de doftar, det vill säga en blandning av aprikos, vanilj, mandel och lilja.

De inre kärnorna kan också användas om man gör aprikossylt eller aprikosmarmelad. Låt kärnorna koka en stund tillsammans med fruktenen, din marmelad eller sylt kommer plötsligt smaka en aning mer likt färska aprikoser.

Taggad , , , , ,