Ett starkt immunförsvar är nyckeln till god hälsa. Immunförsvaret skyddar kroppen mot bakterier, virus och främmande celler och partiklar. Om man vill stärka sitt immunförsvar är den mat man äter ett bra ställe att börja på. Semestern börjar ta slut för många och vardagen börjar igen, här kommer några tips på vad du kan äta för att hålla dig frisk nu när hösten börjar närma sig.

Vitlök – skyddar mot förkylningar

Vitlök är ett livsmedel som ofta figurerar i gamla husmorstips om man vill hålla sig frisk och fri från förkylningar. Studier har visat att vitlök faktiskt är en riktig supermat när det kommer till att bekämpa infektioner och bakterier. Vitlök innehåller nämligen allicin. Allicin finns i vitlöken för att skydda den mot angrepp av skadedjur. När vi äter vitlöken hjälper istället allicinet oss att bekämpa bakterier och infektioner i vår kropp. Studier har visat att man har en 60 % lägre risk att drabbas av en förkylning om man äter vitlök varje dag. Vitlökens skyddande egenskaper blir dock svagare om den tillagas, så om man verkligen vill ha effekt är det bäst att äta den rå.

Betor – boostar de nyttiga bakterierna i tarmarna

Alla våra betor är riktigt bra för immunförsvaret. Betornas största fördel för vår hälsa är att de boostar de nyttiga bakterierna i tarmarna. Vägen till en frisk kropp går ofta genom magen, och tarmar fyllda av nyttiga bakterier gör underverk för immunförsvaret. Betor är dessutom rika på zink. Många av våra enzymer i kroppen behöver zink för att kunna fungera och zink är även ett viktigt mineral för att stärka immunförsvaret.

Broccoli – rik på antioxidanter

En av våra absolut nyttigaste grönsaker är broccoli, så det kommer inte som en chock att det är en grönsak som är fullproppad med nyttigheter som hjälper till att stärka immunförsvaret. Broccoli är rik på vitamin A och C och antioxidanten glutation. Antioxidanter skyddar cellerna i kroppen från giftiga ämnen som bildas av bakterier. Broccoli är dessutom rik på mineraler, bland annat järn, zink, magnesium och kalcium som alla är viktiga för att hålla immunförsvaret starkt.

Kimchi – nyttiga mjölksyrabakterier

Den traditionella koreanska maträtten kimchi har enligt en rad studier visat sig göra underverk för hälsan. Kimchi består av fermenterade grönsaker, till exempel kål, rättika eller salladslök. Eftersom grönsakerna fermenteras bildas mjölksyrabakterier som är fantastiskt nyttiga för magen. Kimchi ska, enligt en rad studier, bidra till bland annat bättre immunförsvar, lägre kolesterol och bättre maghälsa.

Fläder – antiinflammatoriskt

Ett glas fläderblomssaft är inte bara riktigt gott och somrigt, utan det är även riktigt nyttigt. Fläder innehåller nämligen glykosider som lindrar infektioner och är febernedsättande. Fläder är även rikt på flavonoider, en kraftig antioxidant som skyddar kroppens celler mot toxiner. Fläder ska även vara antiinflammatoriskt och hjälpa till att dämpa svullna slemhinnor och lindra nästäppa. Fläderbär ska dock inte ätas råa, då det kan ge kräkningar, diarré och illamående. Innan de används måste de kokas i ungefär 20 minuter.

Citrusfrukt – rikt på C-vitamin och flavonoider

Grapefrukt, citron, apelsiner, lime och alla andra citrusfrukter är alla väldigt rika på C-vitamin som hjälper till att stärka immunförsvaret. C-vitamin hjälper även kroppen att ta upp järn, folsyra, kalcium och antioxidanter från kosten. Citrusfrukter är även, precis som fläder, rikt på flavonoider.