Vad ska man egentligen äta efter träning för att få det bästa resultatet och den bästa återhämtningen?

Protein, kolhydrater och vätska

Om man tränar flera gånger i veckan är det viktigt att komma ihåg att äta något precis efter träningspasset för att få ut det mesta av träningen, minska risken för sjukdom och muskelära problem. Grundregeln är att försöka få i sig protein, kolhydrater och vätska och gärna inom en timme efter avslutat pass. Precis efter träningen är kroppen som mest mottaglig för inlagring så därför är det bra att komma ihåg att äta något litet så tätt inpå som möjligt. De nyttiga ämnena i kolhydraterna och proteinet hjälper till att reparera muskelmassan som brutits ner under träningen och stimulerar nybildning. Under träning så svettas man också en massa, så det är även viktigt att komma ihåg att dricka mycket vatten både under och efter passet.

Snabb återhämtning med kolhydrater

Kolhydrater är extra viktigt att få sig efter ett träningspass med mycket konditionsträning. Snabba kolhydrater, som snabbt går ut i blodet och börjar fylla på depåerna, finns bland annat i frukter som banan och vindruvor.

Bygg muskler med protein

Protein stimulerar muskelsyntesen och hjälper till att reparera musklerna efter träningspasset. Proteiner som är extra bra att få i sig efter styrketräningen är de som innehåller de tre grenade aminosyrorna, eller BCAA. De kan du få i dig genom kosttillskott, proteinpulver eller proteinbars. De finns såklart också i vanlig mat och då är bra exempel ägg, mjölk, keso och kött.

Återhämtningsmål

Några tips på bra återhämtningsmål kan vara något så enkelt som en banan och lite keso, då får du snabbt i dig både kolhydrater och protein. Om man vill vara liter mer avancerad och har lite mer tid kan man lätt röra ihop lite bananpannkakor med banan, ägg och havregryn. Ett annat populärt alternativ är ett mixa ihop en smoothie med bär, frukter och yoghurt eller kvarg. Om man behöver lite extra energi kan man toppa den med havregryn, nötter eller müsli. Det är hur lätt som helst att slänga ner en frukt eller ett kokt ägg i träningsväskan och din kropp och dina muskler kommer att tacka dig.

Ät och håll dig frisk

Att äta efter träningen är inte bara viktigt för återhämtningen och muskeluppbyggnaden, det är också viktigt för att hålla sig frisk. Under och precis efter din träning sätts ditt immunförsvar ner och du blir extra känslig för infektioner. Att äta något direkt efter träningspasset ger en direkt och positiv effekt på immunförsvaret och du blir inte sjuk lika lätt.

Äta innan träning

Precis som det är viktigt att komma ihåg att äta efter träningspasset så är det också viktigt att komma ihåg att äta innan träningspasset. En god kosthållning med rätt mängder protein och kolhydrater hjälper såklart även till att skapa de bästa förutsättningarna inför passet så att man orkar sig igenom alla moment och ger sina muskler de bästa möjliga förutsättningarna.

Taggad , , , , , , ,