Bär – våra svenska skogars egna smågodis. Nu under sensommaren och hösten börjar de svenska skogarna att krylla av färska bär. Under större delen av året får man nöja sig med importerade bär om man vill dem äta färska men under sommarmånaderna kommer de godaste bären från våra egna skogar. 

Bär som acai och goji har under senare år blivit väldigt populära på grund av sina hälsofrämjande egenskaper, och visst är de goda och nyttiga, men många av våra svenska bär, som är i säsong nu under augusti, är även dem riktiga hälsobomber. Vårt allra vanligaste svenska bär, blåbäret, är faktiskt en liten hälsobomb som slår många andra bär med hästlängder. 

Sverige är täckt av blåbär

Blåbär är faktiskt en av de vanligaste växterna i Sverige och blåbärsris täcker faktiskt hela sjutton procent av Sveriges yta. Sverige är alltså ett land fullt av blåbär, men bara fem procent av alla blåbär som växer i våra svenska skogar plockas varje år. Resten ruttnar eller äts upp vilda djur.

Ett bär fyllt av vitaminer och mineraler

Förutom att blåbäret är ett av våra vanligaste bär så är det även ett av de allra nyttigaste. De små bären är fulla av vitaminer och mineraler. Några ev dem är C-vitamin, B6-vitamin, E-vitamin, kalcium, kalium, fosfor och järn. De innehållet även nyttigt fibrer som håller tarmarna i god form. 

Blåbär – laddat med antioxidanter

Det som särställer blåbär från många av våra andra svenska bär är den stora mängd antioxidanter som blåbären innehåller. 

Antioxidanter motverkar fria radikaler som bildas i kroppen vid oxidation. En stor mängd fria radikaler i kroppen har kopplats till hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Kroppen tar hand om en viss mängd fria radikaler själv, och de behövs faktiskt för att kroppen ska fungera som den ska, men när oxidationen i kroppen ökar, till exempel vid stress, rökning eller ett högt intag av alkohol, behöver kroppen lite extra hjälp för att neutralisera alla de fria radikaler som skapas för att inte kroppen ska ta skada.

Om man äter en kost rik på antioxidanter kan man alltså minska risken att drabbas av till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Antioxidanter finns i många frukter och grönsaker, däribland blåbär. En bra tumregel att gå efter när det kommer till antioxidanter är att ju mindre en frukt är och ju starkare färg fruktköttet har desto mer antioxidanter innehåller frukten. Om du någon gång har köpt amerikanska blåbär så vet du att de utseendemässigt skiljer sig från de svenska. De svenska blåbären har ett lila fruktkött medan de amerikanska har ett ljusgrönt. Denna skillnad gör faktiskt att de svenska bären innehåller betydligt mer antioxidanter än de amerikanska. Ytterligare en anledning att äta svenska råvaror. 

Forskning har visat att antioxidanter som intas via livsmedel, som till exempel blåbär, är mer effektiva än de som intas via kosttillskott. Det allra bästa är helt enkelt att äta en välbalanserad kost med mycket frukt och grönt, och gärna i starka färger.  

Blåbär – ett bär som är bra för synen

Blåbär skyddar inte bara mot hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, de små bären gör även underverk för synen. Antioxidanterna i blåbären påstås nämligen skydda ögat mot vissa åldersförändringar. 

Missa inte uppföljaren till denna artikeln där jag berättar om den mycket potenta antioxiadanten Pterostilbene som finns i blåbär. Prisad i ”longevity”-kretsar för dess effekt att motverka cancer, demens m.m, och positiva effekt på immunförsvaret, DNA-reparation, blodsockernivåer m.m.

Taggad , , , , , ,