Svampsäsongen är nu i fullgång runt om i landet. En av de absolut populäraste svamparna i Sverige är champinjonen, en svamp som säljs året om i våra mataffärer. Men hur nyttig är egentligen champinjonen?

Champinjon, skogschampinjon och portobello

Champinjoner kan faktiskt komma i lite olika former och färger. Det första vi tänker på när vi hör champinjon är ofta den vanliga vita champinjonen som är vanligast i våra butiker. Det finns faktiskt också en brun variant som heter skogschampinjon (eller kastanjechampinjon). Den stora varianten portobello, som är populär att grilla, är faktiskt bara en skogschampinjon som fått växa sig riktigt stor.

Champinjonens näringsämnen

All svamp är otroligt fettsnål men rik på viktiga mineraler och näringsämnen. Just champinjonen är rik på B-vitamin, jod, kalium och järn. Den är dessutom den svamp som är allra bäst för immunförsvaret. Forskare vid Arizona State University gjorde tester på möss där vissa fick äta champinjoner och andra inte. De möss som fick champinjoner fick mindre inflammationer och en bättre tarmhälsa. B-vitamin och jod är ämnen som är viktiga för att ämnesomsättningen ska fungera på topp vilket kan förklara champinjoners positiva effekt på tarmhälsan.

Champinjoner innehåller också D-vitamin om de exponerats för solljus. En champinjon behöver faktiskt bara vistas i solljus i några sekunder för att producera det rekommenderade dagliga intag av D-vitamin som en vuxen människa behöver.

Champinjoner innehåller vitamin B12

Champinjoner är faktiskt ett av få icke-animaliska livsmedel som innehåller vitamin B12. Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som kött och fisk, men även olika mjölkprodukter. Livsmedel som blivit fermenterade, alltså jästa och innehåller mjölksyra, innehåller ofta också lite vitamin B12.

B12 är ett väldigt viktigt vitamin som hjälper nervsystemet och är viktigt för att kroppen ska kunna bilda röda blodkroppar. Om man har allvarlig brist på vitamin B12 kan man få anemi (det vill säga blodbrist) eller problem med nervsystemet. Om man väljer bort kött eller alla animaliska livsmedel är det alltså viktigt att se till att man får i sig vitamin B12 ändå. Champinjoner är då ett perfekt livsmedel att satsa på.

Champinjoner kan vara cancerframkallande – om man äter för mycket

Champinjoner innehåller ämnen som kallas fenylhydraziner som kan vara cancerogena om man får i sig för mycket. Hur mycket fenylhydraziner som finns i en champinjon varier från svamp till svamp och påverkas av hur champinjonen har lagrats och om den är rå, tillagad eller konserverad. Tillagad svamp innehåller i regel mindre än rå. Råa champinjoner ska man därför undvika att äta helt och om man kokar svampen ska man hälla bort kokvattnet. Konserverade champinjoner innehåller allra minst fenylhydraziner – om man häller bort spadet svampen legat i. Andra bra alternativ är att steka svampen i olja (smör går också bra, men olja sägs vara allra bäst om man vill sänka fenylhydrazin-nivåerna) eller att frysa champinjonerna och sedan tina dem. Enligt rekommendationer från Livsmedelsverket ska man inte äta mer än 100 gram champinjoner i månaden.

Det finns alltså både för- och nackdelar med champinjoner. Men om man äter svampen med måtta och enligt Livsmedelsverkets rekommendationer är den nästan bara god och nyttig.

Taggad , , ,