Kål- ett nyttigt och prisvärt livsmedel som nästan alltid är rätt och kan göra underverk för din hälsa. Kål är faktiskt en riktig hälsobomb och innehåller mycket fibrer men lite kalorier. Kål finns dessutom i många olika sorter och kan tillagas på en rad olika sätt vilket gör att det är lätt att hitta en favorit.

Det är faktiskt väldigt enkelt – alla kålsorter är nyttiga. De är rika på C-vitamin, mineraler och fibrer vilket gör att du håller magen i trim och att du är mätt lägre. Pektinet som finns i kål hjälper till att sänka kolesterolvärdet och stärker immunförsvaret. Med kål kan du alltså inte välja fel – här finns en lista på några favoriter och vad de kan göra för din hälsa.

Grönkål – innehåller lutein som kan minska risken för hjärtinfarkter

Grönkål är, precis som många andra gröna kålväxter, rik på kalcium och järn. Den innehåller dessutom massa C-vitamin. Om du äter 100 gram grönkål har du fått i dig långt över ditt dagliga behov (det är dock inte farligt att få i sig för mycket C-vitamin. C-vitamin är vattenlösligt, så det kroppen inte behöver kommer ut naturligt). I grönkål finns även A-vitamin och folat. Folat är bra för hjärnan och ser till att din celldelning fungerar normalt.

En annan viktigt beståndsdel i grönkål är lutein. Forskning visar att lutein, som finns i många gröna bladväxter, kan minska risken för hjärtinfarkter och hjälper till att hålla synen skärpt. Forskare vid Linköpings universitet har upptäckt att hjärtsjuka patienter har lägre halter lutein i blodet. Vidare forskning har visat att lutein dämpar inflammationer i blodet, vilket minskar risken för hjärtinfarkter. Grönkål är ett av de livsmedel med absolut högt halster lutein. Viktigt att komma ihåg är dock att luteinen minskar om grönkålen kokas, så kom ihåg att äta den rå ibland, till exempel i en god sallad.

Vitkål – påstås skydda mot cancer

Precis som de flesta andra kålsorter är vitkål rik på C-vitamin. 100 gram vitkål ger ungefär hälften av dagsbehovet. Den innehåller även vitamin K, vitamin B6 och kalium. Vitkål innehåller dessutom isotiocyanater, som vissa påstår skyddar kroppen mot cancer. Forskningen på ämnet är dock inte helt pålitlig och det finns enzym som bryter ner isotiocyanater vilket gör att det påstådda skyddet skulle utebli. Skydd mot cancer eller inte – vitkål både nyttigt och gott, och kan användas i allt från pizzasallad till gratänger.

Rödkål – hämmar inflammationer

Rödkål är rik på C-vitamin, vitamin A och fibrer. Den röda färgen får rödkålen från antocyaniner, som även finns i blåbär. Antocyaniner är en typ av antioxidanter som hämmar inflammationer i kroppen och renar från toxiner.

Det är lätt att äta mer kål

Det är lätt att få i sig lite extra kål i sin vardagskost. Strimla till exempel olika kålsorter och blanda med lite olja, vinäger och kryddor och ställ i kylen. Salladen håller sig i flera dagar och är ett gott tillbehör till det mesta. Fermenterad kål är ett annat gott tips som håller länge och är hur nyttigt som helst. Annars kan du använda kål som bas i gratänger eller pajer.

Taggad , , , ,