Påsken närmar sig med stormsteg! Det enda som är mer givet på påskbordet än påskmust och ägg måste ju vara lammet. Men hur tillagar man egentligen ett riktigt gott lamm som inte smakar kofta? Här kommer några matnyttiga tips på hur du lyckas med lammsteken till påskbordet.

Kryddningen

Lammkött har hög kvalité och fin smak. En grundläggande sak som är bra att komma ihåg är att man ska vara lite försiktig när man kryddar lamm. Ta en noga titt på din köttbit, är den ljus och mör var lite försiktigare med kryddorna för då tar köttet åt sig dem lättare. Vitlök, rosmarin och timjan är riktiga lamm-klassiker som nästan alltid går hem.

Ben eller utan ben

Det första du behöver ta ställning till med din lammstek är om du vill ha den med eller utan ben. Om du köper en stek med ben blir den allra bäst om du steker den långsamt på låg värme så att safterna från benet kan lossna och ge mer smak till köttet. En lammstek utan ben kan du med fördel fylla med till exempel rosmarin, vitlök och soltorkade tomater.

Temperatur

Om du vill få din lammstek helt perfekt är det alltid bra att använda en kökstermometer under stekningen. Om du tycker om lite mer rosa kött och mjukare konsistens ska du ta ut köttet när det har en innertemperatur på 60 grader, och om du vill ha det lite mer tillagat och fastare tar du ut det när det har en innertemperatur på 68 grader.

Tranchering

Om du serverar din lammstek varm ska du skära den i tjocka skivor och om du serverar den kall blir den bättre om du skär lite tunnare skivor.

Tillbehör

Lammstek kan serveras på hur många sätt som helst. Till exempel med en god potatisgratäng, eller varför inte med lite rotfrukter som har tillagats i ungsformen tillsammans med lammsteken.

Lammets olika delar

Lammsteken är ju den mest klassiska rätten att servera till påsk, men låt oss inte glömma lammets andra delar. Lammets baklägg är till exempel en riktig delikatess. Om den tillagats länge lossnar köttet i princip av sig självt från benet. Ett hett tips är att grilla baklägget efter kokning, hur gott som helst! Lammrostbiff är väldigt gott att steka i ugn. Kom då ihåg att lämna kvar fettkappan så att köttet får extra mycket smak. En av de finaste delarna på lammet, lammentrecôte, är perfekt att lägga på grillen med lite rosmarin och sedan servera med vitlökspotatis. Lammrygg passar perfekt till lammgryta. För extra bra smak lämna gärna kvar benen i grytan och skär köttet i rejäla bitar så att det inte blir torrt under kokningen. Lammytterfilé är ofta riktigt saftigt och mört. Lämna gärna kvar fettkappan när du steker köttet för extra mycket smak, och håll koll på köttet medan du steker för det blir ofta klart snabbare än man tror.

Taggad , , , , , ,