Nu är sommaren äntligen är här. Finns det något som doftar och smakar somrigare än fläder? Vanligtvis används fläderblommor till saft och cider, men man kan faktiskt också använda de smakrika blommorna i matlagning. Ännu bättre är att fläderblommorna och fläderbären faktiskt är riktigt nyttiga och rika på både antioxidanter och C-vitamin.

Fläder – rikt på antioxidanter och C-vitamin


Fläder innehåller en hel del nyttigheter, och blommorna, bären, bladen och barken har under århundraden används för att lindra sjukdomar och hudåkommor. Fläder innehåller nämligen ämnet glykosider som lindrar infektioner och verkar febernedsättande.

Fläderbären innehåller även antioxidanten betakaroten som bland annat skyddar kroppen mot fria radikaler, stärker immunförsvaret, skyddar huden mot solskador och sänker kolesterolvärdet. Dessutom är bären rika på C-vitamin, kalcium, järn, folat och zink – ett riktigt hälsobär alltså.

Fastän fläderbären är fyllda med nyttigheter så bör man vara lite försiktig med hur man äter dem. Fläderbär ska nämligen inte ätas råa, då kan man få problem med magkramper och illamående. För att bären ska bli ofarliga bör de kokas i 15 till 20 minuter. Sedan kan de användas till saft, gelé, eller något annat gott och nyttigt.

Matlagning med fläder


Man kan göra så mycket mer av fläder än bara fläderblomssaft. Blommorna går till exempel utmärkt att fritera. Ta ett knippe utslagna fläderblommor och doppa dem i en frityr- eller pannkakssmet. Fritera sedan blommorna i het olja. När de har fått en gyllenbrun färg doppas de i florsocker. De friterade fläderblommorna är fantastiskt goda att servera till glass eller grädde – gärna med smak av citron.

Fläder kan förstås också användas för att smaksätta efterrätter som tårtor och pajer, men den karakteristiska flädersmaken fungerar även alldeles utmärkt tillsammans med fisk. Prova att smaksätta gravad lax med fläder eller varför inte prova flädermarinerad torsk?

Äkta och falsk fläder


Just nu blommar flädern runt om i Sverige, och visst blir man sugen på att gå ut och plocka de vackra och smakrika blommorna. Om man plockar sin fläder själv måste man dock vara uppmärksam. Det finns nämligen två växter som är snarlika flädern men som är giftiga. De giftiga varianterna heter druvfläder och sommarfläder, och bör undvikas helt.

Äkta fläder


Den äkta flädern, som du vill använda till din fläderblomssaft och matlagning, har vita eller svagt gula blommor som ser ut att vara lite tillplattade. Ståndknapparna är gula och blommorna växer i breda knippen. Bären på busken är svarta. Fläder blommar runt maj och juni beroende på hur fördelaktigt värdet har varit.

Druvfläder


En av de gifta sorterna heter druvfläder. Blommorna på druvfläder växer i klasar som påminner om vindruvsklasar. Bären är röda och kvistarna är mörkare än den äkta fläderns. Druvfläder blommar i regel något tidigare än den äkta flädern, i april och maj.

Sommarfläder


Den andra giftiga sorten heter Sommarfläder. Sommarfläder har vita blommor och röda ståndknappar. Vanligtvis blommar sommarfläder i juni och juli.

Taggad , ,