Man pratar ofta om hur viktigt det är att få i sig antioxidanter, och många livsmedel som är rika på antioxidanter, som blåbär, gurkmeja och morötter, hyllas ofta som riktiga hälso-mirakel. Och visst tyder viss forskning på att antioxidanter kan motverka sjukdomar som cancer, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar, men det finns också forskning som visar på raka motsatsen. Stora mängder koncentrerade antioxidanter har nämligen kopplats ihop med en ökad risk för cancer, och en ökad risk för spridning av cancer om man redan är drabbad.

Vad är antioxidanter?

Antioxidanter är näringsämnen som finns naturligt i många frukter, bär och grönsaker. Exempel på antioxidanter är E-vitamin, C-vitamin, riboflavin och karotenoider. Som tumregel brukar man säga att ju starkare färg ett bär, frukt eller grönsak har, desto mer antioxidanter. Svenska blåbär, som har en väldigt stark blå-lila färg på fruktköttet, innehåller till exempel betydligt mer antioxidanter än amerikanska blåbär som har ett blekt fruktkött.  

Antioxidanter tar hand om överskottet av fria radikaler i kroppen. Fria radikaler kan leda till oxidativ stress som kan ha en skadande inverkan på kroppens celler. Hur fria radikaler och oxidativ stress faktiskt påverkar vår hälsa i det långa loppet är ett omdiskuterat ämne där det idag krävs mer forskning.  

Antioxidanter skyddar även cancerceller

Den svenska forskaren Martin Bergö, som är professor i molekylär medicin vid Karolinska institutet, har nyligen gått ut och varnat för den pågående hälsotrenden med koncentrerade antioxidanter i kosttillskott och shots. Bergös studie, som är publicerad i tidskriften Cell, visar att det man länge har hyllat antioxidanterna för, deras förmåga att neutralisera fria radikaler i kroppen, inte bara skyddar kroppens friska celler, utan även cancerceller. 

Om en tumörcell producerar mycket fria radikaler hämmas cellens tillväxt, precis som friska celler skadas av fria radikaler. Om man tillsätter mycket antioxidanter neutraliseras de fria radikalerna och tumörcellen kan växa ohämmat och dela sig och sprida sig i kroppen. Man har bland annat gjort forskning på malignt melanom och lungcancer hos både möss och människor. Det man såg i studierna var att ett stort tillskott av antioxidanter ökar tillväxten av cancerceller, vilket betyder att risken för spridning av cancer kan öka hos dem som redan har, och behandlas för, sjukdomen och för dem som har en oupptäckt cancer i kroppen som ännu inte är behandlad. 

Varnar för kosttillskott, shots och juicer med stora mängder antioxidanter

Bergö menar att man löper en större risk att komma upp i skadliga halter antioxidanter om man äter koncentrerade antioxidanter i form av kosttillskott eller shots, typ ingefära- eller gurkmejashots. Det handlar alltså inte om vilken typ av antioxidanter vi får i oss, utan om mängden. Kroppen behöver en basal mäng antioxidanter för att fungera, men en överdriven konsumtion kan bli skadligt. ”Ju mer du äter, desto större risk är det att du skyddar en tumörcell i kroppen som du ännu inte har upptäckt”, säger Bergö till Studio Ett i P1.  

Antioxidanter finns naturligt i mycket frukt och grönsaker. Om man äter en balanserad kost, som inte är fokuserad på att maxa antalet antioxidanter, menar Bergö att det inte ska vara någon fara. En kost fylld av grönsaker och frukt ökar alltså inte risken för cancerspridning. Förutom att äta en balanserad kost så pekar Bergö även på motion som en viktig del av att leva ett långt och friskt liv.   

Lagom är alltså alltid bäst – även när det kommer till antioxidanter. 

Källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24477002

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26446958

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31257027

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=7363094

Taggad , , , , ,