Att linser och bönor är nyttigt vet de flesta, men det är kanske inte alla som vet att de kan bli ännu nyttigare om man groddar dem. Att grodda innebär att man blötlägger sina kommande groddar i vatten i ett par dagar tills det växer ut små groddsvansar ur dem. Groddarna behåller alla nyttigheter som de hade innan groddningen, men de blir dessutom extra enzymrika.
Groddar – rika på näring och enzymer
Groddar innehåller få kalorier, men är fullproppade med viktiga näringsämnen som vitamin A, B, C och D. De är även fiberrika vilket gör att du håller dig mätt längre och magen och tarmarna mår extra bra.
Det som gör groddarna speciella jämfört med sina ogroddade kompisar är att det under groddningsprocessen frigörs massvis av enzymer. Enzymer underlättar matsmältningen och hjälper kroppen att ta upp näringen i maten. Vi producerar själva dessa matsmältningsezymer, men om vi får i oss mer via vår mat behöver kroppen inte producera samma mängder.
Gör groddar av frön, linser och bönor
Man kan göra groddar av en hel del olika frön, linser och bönor.
Alfalfagroddar
Alfalfa är kanske de första groddarna man tänker på när någon nämner groddar. De är lättodlade och är godast att äta råa. Alfalfagroddar har en lite ärtig smak och är goda att strö över mackor eller mixa ner i en smoothie.
Om du vill göra 5 dl groddar blötlägger du ungefär en matsked alfalfafrön i en glasburk eller groddningsburk över natten. Nästa dag häller du bort vattnet med en sil och sköljer av fröna. Sen lägger du tillbaka fröna i burken, täcker över med ett nätlock eller en bit glest tyg och ställer burken lätt lutad. Om du ställer dina alfalfagroddar mörkt får du vita groddar och om du ställer dem ljust (men ej i direkt solljus) får du gröna groddar. Fröerna sköljer du ungefär två gånger om dagen i ljummet vatten, och efter 2 till 6 dagar är de färdiga att ätas.
Linsgroddar
Svarta, gröna och röda linser går alla utmärkt att grodda. De färdiga groddarna får en mild och något besk smak och de funkar utmärkt att äta både råa och tillagade. Häll dem till exempel i en sallad eller en wok.
1 dl linser blir ungefär 8 dl groddar, så de växer rejält under groddningsprocessen. Linserna blötlägger du över natten, cirka 8 till 10 timmar, sen följer du samma procedur som med alfalfagroddarna. Efter ungefär 2-4 dygn är de färdiga och redo att ätas.
Quinoagroddar
Quinoa, specifikt vit quinoa, är väldigt lätt att grodda. De färdiga groddarna får en lite besk och nötig smak och de är lika goda att äta råa som tillagade. Quinoagroddar går även bra att använda i bröddegen eller gröten.
Blötlägg quinoan i minst 6 timmar, och lägg den sen i en glasburk likt alfalfagroddarna och linsgroddarna. Quinoan kan börja gro redan efter en halv dag, men oftast tar det 1-2 dagar innan groddarna är färdiga att ätas.
Andra goda livsmedel att grodda är bovete, sesam, gula ärter och mungbönor.