Gurkmeja är kanske mest känt som den gula kryddan som är vanlig i många indiska rätter, men gurkmeja är faktiskt mycket mer än bara en god och färgstark krydda. Inom indisk folkmedicin har gurkmeja nämligen använts länge för att bota inflammationer och andra åkommor. Och visst finns det sanning bakom dess folkmedicinska användning. Enligt en rad forskningsstudier kan gurkmeja bidra till både ett längre och ett friskare liv. 

Kurkumin – Gurkmejans hemliga antiinflammatoriska vapen

Gurkmeja innehåller kurkumin – det är det ämnet som ger kryddan dess karakteristiska gula färg. Det är även kurkumin som ger gurkmejan dess antiinflammatoriska egenskaper. Kurkumin är en antioxidant som även tros ha egenskaper som är både virusbromsande (antiviral) och svampbromande (antifungal). Men den största hälsofördelen hos kurkumin tros vara dess antiinflammatoriska egenskaper. 

En ständigt pågående inflammation i kroppen kan kopplas till en rad kroniska sjukdomar som cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar, IBS, artros och vissa lungsjukdomar. En vanlig orsak till kronisk inflammation i kroppen är oxidativ stress. Oxidativ stress är en kemisk process i kroppen där fria radikaler skadar kroppens egna celler och organ. Oxidativ stress kan till exempel uppstå vid rökning, intag av alkohol och stress. 

Antioxidanter minskar de toxiska fria radikalerna i kroppen vilket i sin tur bidrar till en minskad inflammation i kroppen. Det är alltså den här antiinflammatoriska egenskapen hos kurkumin som har gjort att gurkmeja  anses vara en viktig krydda om man vill leva ett friskt liv. 

Kurkumin förlänger livslängden hos fruktflugor och möss

Enligt en rad olika forskningsrapporter så har ett intag av gurkmeja, och då särskilt kurkumin, bidragit till motverka och lindra en rad inflammatoriska sjukdomar. Forskningen har i dagsläget främst gjort på djur, och kurkumin har länkats till en förlängd livslängd hos både fruktflugor och möss. 

En studie, som publicerats i tidskriften Rejuvenation Research, visar att kurkumin minskar den oxidativa stressen hos fruktflugor vilket påverkat både flugans hälsa och livslängd positivt. Forskarna tror att samma resultat kan uppnås med däggdjur, men studierna är ännu begränsade.

Förutom kurkumins antiinflammatoriska egenskaper så har gurkmeja även visat sig ha positiva egenskaper på huden. Gurkmeja kan till exempel bleka ärr, öka hudens elasticitet och skydda huden mot de avgaser och kemikalier som ofta finns i luften. 

Satsa på en balanserad kost

Idag finns det en mängd olika kosttillskott med gurkmeja och kurkumin, men det absolut bästa är att få i sig gurkmeja i dess naturliga form och genom en balanserad kost. Använd till exempel gurkmeja i smoothies (då får de en fantastiskt fin och gul färg), som te eller som en krydda i grytor. 

Källor:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22653297 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645870 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17516143 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19594223

Taggad , , , ,