Halawet el jebn är en favorit i Mellanöster och en av de godaste desserter jag vet. Kombinationen med den goda ostdegen, krämiga fyllningen, kladdiga sirapen och krispiga pistagenötter är himmelsk. Det är ett lång recept med många moment men inte så svår att göra. Om man förbereder sirapen och ashtan dagen innan kan man enkelt göra allting nästa dag. Receptet är från min kokbok med recept från Mellanöstern, du hittar den HÄR! för endast 99 kr.

Ca 40-45 bitar
Sirap:
3 dl strösocker
2 dl vatten
3 droppar färskpressad citronsaft
1 tsk rosenvatten
Fyllning (ashta) 
1,5 liter mjölk, 3 % fetthalt
0,5 dl vitvinsvinäger
5 dl mjölk, 3 % fetthalt
5 msk majsstärkelse,
0,5 dl strösocker
1 tsk apelsinblomsvatten
1 tsk rosenvatten
Deg 
4 mozzarellabollar à ca 125 g
1,5 dl strösocker
3 dl vatten
3 dl mannagryn
1 tsk rosenvatten
Garnering:
Pistagenötter

Gör så här 
Blanda alla ingredienser, utom rosenvattnet, till sirapen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt småputtra i 5–7 minuter. Ta av kastrullen från plattan och rör ner rosen- vattnet. Låt sirapen svalna och lägg sedan på locket för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sedan sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Häll 1,5 liter mjölk till fyllningen i en kastrull och värm på medelvärme upp den till strax under kokpunkten. Mjölken får inte koka! Rör ner vinägern. Mjölken kommer nu att skära sig, och det kommer att bildas klumpar. Fort- sätt att röra om tills vätskan klarnar och du får en kesoliknande blandning. Lyft upp alla klumpar med en hålslev och låt rinna av ordentligt i en sil. Ställ åt sidan.  Gör nu en smet till ashtan: blanda 5 deciliter mjölk, 3 matskedar majsstärkelse och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning och fortsätt tills blandningen tjocknar. Häll i rosen- och apelsinblomsvatten, rör om och låt sedan kallna. Blanda smet och ashta ordentligt. Låt svalna, täck med plastfolie och låt kallna i kylen. Hit kan du förbereda en dag i förväg, om du vill.

Bryt mozzarellan till degen i små bitar och rinna av i en sil. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt puttra tills sockret har lösts upp, i cirka 3-5 minuter. Tillsätt mannagrynen under kraftig omrörning med träslev – allt ska blandas ordentligt och bli en tjock deg. Blanda ner mozzarella och rosenvatten och rör om tills
osten har smält. Låt svalna.

Smörj bakbordet med lite av sirapen och häll ut degen. Knåda degen tills den blir jämn och fin, och dela den sedan i 2 bitar. Smörj bakbordet med ytterligare lite sirap. Lägg på en degbit och kavla ut den till en rektangulär platta, cirka 40 × 25 cm. Putsa kanterna med kniv så att de blir raka och jämna. Lägg ashtan i en spritspåse och spritsa ut längs med kanten på ena långsidan. Rulla ihop degen till en rulle, rulla två varv och skär sedan av resten av degen. Skär rullen i munsbitar och ställ bitarna på ett fat med degskarven nedåt. Upprepa proceduren med den andra degbiten.  Täck fatet med plastfolie och låt bitarna bli kalla i kylen. Toppa bitarna med pistagenötter och ringla sirap över vid servering.

Taggad , ,