Den kemiska föreningen pterostilbene finns naturligt i små bär och nötter. Det är en så kallad polyfenol som fungerar som en kraftig antioxidant i kroppen. Pterostilbene finns i särskilt höga halter i blåbär, och ger blåbäret många av dess hälsofrämjande egenskaper. 

Förutom att vara en kraftig antioxidant så fungerar även pterostilbene antiinflammatoriskt och det finns forskning som tyder på att pterostilbene kan förebygga och lindra en rad sjukdomar, däribland Alzheimer, diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol och insulinresistens.  

Likheter med resveratrol

Pterostilbene har många likheter med den naturliga kemikalien resveratrol som bland annat finns i vindruvor och vin. Pterostilbene finns också i vindruvor men försvinner under vinprocessen vilket gör att den inte finns i vin. 

Det har gjorts en hel del forskning på resveratrol och föreningen har visat sig ha en viss förebyggande och behandlande effekt på ålderssjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, cancer och Alzheimer. Problemet med resveratrol är att föreningen försvinner ur kroppen väldigt snabbt, vilket gör att de hälsofrämjande egenskaperna inte hinner stanna i kroppen länge nog för att göra någon riktigt skillnad. Många tror att pterostilbene, som det hittills inte har gjorts jättemycket forskning på, kan vara en mer potent och långtidsverkande version av resveratrol. 

Den stora skillnaden mellan resveratrol och pterostilbene är dess kemiska struktur. Resveratrol innehåller tre hydroxylgrupper (OH, en förening mellan en syreatom och en väteatom) medan pterostilbene bara innehåller en. Det är bland annat de tre hydrolyxgrupperna i resveratrol som gör att föreningen bryts ner snabbt i kroppen. Eftersom pterostilbene bara innehåller en bryts den föreningen ner långsammare och den har lättare att röra sig mellan celler.  

Pterostilbene är en kraftig antioxidant

Pterostilbene fungerar alltså som en antioxidant. Antioxidanter tar hand om kroppens överskott av fria radikaler. Fria radikaler bildas naturligt i kroppen när vi andas, men om det bildas för många, till exempel vid stress eller sjukdom, kan de ha en skadande verkan på kroppens celler, oxidativ stress. Antioxidanter, som pterostilbene, stoppar eller fördröjer skadan på cellerna vilket gör att de inte åldras lika snabbt.

Oxidativ stress har kopplats till hjärtsjukdomar. Enligt en studie från 2012 kan pterostilbene, förutom förhindra oxidativ stress, även förhindra åderförkalkning (kolesterol som minskar hjärtkärlens diameter och förhindrar att blodet tar sig fram som det ska).

Skydd mot Alzheimer

Pterostilbenes antiinflammatoriska effekt har bland annat kopplats till att förhindra utvecklingen av Alzeihmer och andra åldersrelaterade sjukdommar som påverkar hjärnan. Pterostilbene hjälper till att bevara hjärnans kognitiva funktioner. 

Kan förhindra spridningen av cancer

Det finns även studier som tyder på att pterostilbene kan förhindra tillväxten av cancerceller. I en rapport från 2012 såg forskare att pterostilbene kan förhindra spridningen av cancer från en kroppsdel till en annan och förhindra tillväxten av nya cancerceller.  

Svenska blåbär är fantastiska 

Forskningen på hälsofördelarna med pterostilbene är dock fortfarande i startgroparna, men mycket tyder på att det är en antioxidant med fantastiska hälsofördelar. Att äta svenska blåbär regelbundet kan alltså göra underverk för din nuvarande och framtida hälsa. Dessutom är de ju väldigt goda. 

Taggad , , , , , ,