Många av höstens nyttiga bär börjar bli mogna runt om i landet. Här kommer lite nyttig fakta om rönnbär, lingon och havtorn, tre av våra godaste höst-bär.

Rönnbär

Rönnbär är faktiskt små vitaminbomber. De är särskilt rika på C-vitamin, och bara tre små rönnbär ger dig nästan hela ditt dagsbehov. De innehåller dessutom järn, karotin och antioxidanter vilket, tillsammans med C-vitaminet, stärker ditt immunförsvar. Rönnbär håller väldigt länge, detta beror på att bären innehåller bensoesyra, som ofta kallas naturens eget konserveringsmedel.

Rönnbär kan ätas råa, torkade, frysta eller tillagade, och tillskillnad från många andra livsmedel så förlorar de inget av sitt näringsinnehåll om de tillagas. Om man plockar dem nu under tidiga hösten kan de vara lite sura, men surheten tonas ner en aning om man plockar dem efter första frosten istället, men då får man se upp så att inte fåglarna har ätit upp alla bären eftersom de är mycket populär fågelmat. Om man vill tillaga sina rönnbär är de utmärkta att använda till saft, gelé, sylt eller marmelad. Det är också väldigt gott att blanda ner några rönnbär i frukostmüslin eller i bröddegen.

Lingon

Lingon är ett av Skandinaviens absolut populäraste bär. De växer vilt i våra skogar och många ger sig ut för att plocka själv under augusti och september när de börjar mogna. Precis som rönnbär så kan man vänta med att plocka sina lingon till efter första frosten om man vill ha dem lite sötare, men annars kan man ge sig ut i skogarna redan nu. Lingon är mycket tåliga för kyla. De kan klara uppemot -40 °C. Värme är lingon dock inte lika förtjust i och om det blir för varm växer de dåligt.

Om du har plockat lingon själv och upptäcker att de smakar lite torrt och mjöligt kan du ha råkat plocka mjölon istället. Mjölon liknar lingon men kanterna på bäret är platt istället för nedvikt som på lingonet. Mjölon kanske inte smakar lika gott som lingon, men de är inte giftiga så det är inte hela världen om man råkar plocka lite fel.

Lingon används till exempel till sylt, saft, gelé eller rårörda. Precis som rönnbär innehåller de bensoesyra vilket gör att man inte behöver tillsätta något konserveringsmedel utan de håller länge ändå.

Lingon användes länge som en naturlig medicin. Osötade lingon skulle till exempel bota urinvägsinfektion och sänka feber.

Havtorn

Havtorn trivs, precis som namnet antyder, allra bäst vid havet. I Sverige hittas vild havtorn längs östkusten men även på andra ställen. De orangea bären kan börja plockas mellan juli och oktober, men man får vara försiktig eftersom busken har vassa törnar.

Havtorn är faktiskt ett riktigt litet dunderbär. De innehåller massa C-vitamin (betydligt mer än C-vitamin-bomben apelsin) och dessutom vitamin A, vitamin E, vitamin K, vitamin B, B12, omega 7, antioxidanter och folsyra. Kort fattat: Det är en vitaminbomb!

Bären är väldigt sura, så de är inte så goda att äta råa direkt från busken, men havtorn blir väldigt gott om man gör saft, sylt, marmelad eller gelé av bären. De frön som finns inuti bären kan man mala till ett pulver och använda i gröt eller ha i smoothies.

Precis som lingon så har havtorn används som medicin. Det har bland annat används för att lindra torra ögon och torr mun, och i Kina används det fortfarande för att behandla infektioner, hosta och problem med magen.

Taggad , , , ,