Nu under förkylningstider är det många som vänder sig till ingefära för den ultimata huskuren. Men hur nyttigt är ingefära egentligen? Och vad är det bra för?

En smakrik ört

Ingefära är en ört som under många år har använts både i matlagning och för att förbättra hälsan på olika sätt. Den tillhör samma familj som galangal, gurkmeja och kardemumma. Det är främst roten man använder och den kan användas färsk, mald, torkad, som juice eller olja. 

I matlagning är ingefära en skarp smaksättare som kan användas i många olika recept, det är bland annat en viktig krydda i pepparkakor och en populär smaksättare i kycklinggryta.   

Många råvaror mister en del av sina nyttigheter när de tillagas, men det gäller inte ingefära. Om man kokar ingefära blir det istället lättare för magen att ta upp alla välgörande ämnen örten innehållet.

Ingefära för hälsan

Men vad är ingefära egentligen bra för? En hel del, visar det sig.

Förkylning

Huskurer med ingefära för att bota förkylningar är mycket populärt, särskilt nu under de kallare månaderna av året. Många upplever att ingefära både kan förhindra och lindra förkylningar. En anledning till att ingefära är så effektivt för många kan vara att den innehåller massor av antioxidanter. Antioxidanter tar hand om de fria radikaler som kan bildas i kroppen vid stress eller sjukdom vilket kan lindra sjukdomsförloppet.

Magen

Många har nog hört tipset att man ska tugga på en bit ingefära om man mår illa. Det är en huskur som fungerar för många och är särskilt populär bland gravida. 

Ingefära sägs även vara bra för matsmältningen. Ingefära tros öka produktionen av matsmältningsenzymer eftersom örten stimulerar magen och tarmarna. Dessutom gör ingefära så att gasbildningen i magen minskar vilket kan lugna en orolig mage. 

Träningsvärk

Det finns studier som visar att ingefära kan minska muskelvärk och träningsvärk. Enligt en studie från University of Georgia minskar träningsvärken med 25 % om man dagligen äter ett tillskott av ingefära. 

Inflammationer

Ingefära anses även vara antiinflammatoriskt, vilket kan förklara den lindrande effekten på ömma muskler. Ingefära används av många för att minska inflammationer i tjocktarmen vilket kan minska risken för tjocktarmscancer. För vissa kan ingefära även lindra migrän eftersom de inflammatoriska ämnena i blodkärlen i hjärnan minskar. 

Bra för hjärtat

Ingefära har en positiv effekt på kolesterolet och kan hjälpa till att hålla blodtrycket nere, vilket ökar blodflödet i kroppen. Om du äter blodförtunnande medicin ska du därför vara lite försiktig med hur mycket ingefära du äter.

Ingefära istället för snus

För många som vill sluta snusa har ingefära visat sig vara vägen till framgång. En tunn bit färsk, skalad ingefära under läppen kan dämpa snus-suget och är ett betydligt nyttigare alternativ. 

Lagom är bäst – även när det kommer till ingefära

Precis som med det mesta så ska ingefära inte överkonsumeras. Ingefära innehåller oljorna shogaols och gingeroler som i större mängder kan ha en negativ inverkan på levern, men som i en lagom dos är väldigt nyttiga. Det ska inte vara några problem att dricka upp till två ingefärsshots om dagen eller äta upp till 4 gram ingefära. 

Taggad , , , ,