Choklad är ett favoritgodis för många som man ofta försöker att inte äta för mycket av, men choklad kan faktiskt vara ganska nyttigt om man äter det på rätt sätt. Kakaobönan är nämligen fantastisk rik på nyttiga näringsämnen som både kan förbättra din hjärthälsa och din psykiska hälsa.

Kakaobönan – full av hälsofördelar

Kakao har länge använts i matlagning, bakning och drycker både för den goda smakens skull och för dess hälsofördelar. 

Ren kakao är rik på antioxidanter, specifikt flavonoler och polyfenoler. Antioxidanter hjälper till att ta hand om de fria radikaler som finns i kroppen som kan skada våra celler. Antioxidanten polyfenol, som även finns i många frukter, bär och grönsaker, är en särskilt kraftfull antioxidant som har visat sig ha en rad hälsofördelar. Enligt en italiensk studie kan ett gott intag av polyfenoler till och med minska risken att dö i förtid, detta på grund av att antioxidanten hjälper till att motverka en rad sjukdomstillstånd. Polyfenoler kan bland annat främja hjärthälsan genom att de ökar nivåerna av kvävgas i kroppen vilket kan minska blodtrycket. 

Ytterligare en anledning till att kakao är bra för hjärtat är att det innehållet ämnet teobromin. Teobromin är en centralstimulerande substans som är nära släkt med koffein. Teobromin hjälper till att vidga luftrören vilket gör att kroppen får tillgång till mer syre och blodet kan syresätta mer effektivt. 

Men kakao är inte bara nyttigt för kroppen, det kan även vara nyttigt för sinnet. Kakao innehåller nämligen aminosyran tryptofan som är en viktig beståndsdel i signalsubstansen serotonin. Serotonin ger välmående signaler till hjärnan, och låga halter av serotonin har band annat kopplats till nedstämdhet och depression.  

Vilken sorts choklad ska man välja? 

Om du vill dra nytta av alla nyttigheter som kakao medför ska du dock inte äta vilken choklad som helst. Det spelare nämligen ganska stor roll hur kakaobönan har behandlats innan den det blir choklad och kakaopulver om nyttigheterna finns kvar eller inte. 

Många näringsämnen i kakaobönan är värmekänsliga och förstörs om de hättas upp för mycket. Vid tillverkning av vanligt kakaopulver och choklad värms den ofta upp till omkring 70 grader, vilket gör att många näringsämnen försvinner. Om man vill äta choklad där det mesta av kakaobönans nyttiga egenskaper finns kvar ska man satsa på råchoklad. Råchoklad är kallpressad, och värms ofta inte upp till mer än 40 grader under tillverkningen. Råchoklad har dock en lite annorlunda smak och konsistens än den choklad vi kanske är mest vana vid att äta. Råchoklad är nämligen betydligt bittrare i smaken och kakan blir något hårdare i konsistensen.  

En annan sak att hålla utkik efter om man vill äta så nyttig choklad som möjligt är kakaohalten. Ju mörkare choklad, och högre kakaohalt, desto bättre och mer näringsrik är den. Vit choklad och mjölkchoklad brukar ofta innehålla mindre nyttiga antioxidanter från kakaobönan och mer fett och socker för att göra smaken mildare. 

Taggad , , , , ,