Mat som tillagas i en tagine smakar fantastiskt gott. Tagine är en lergryta som används flitigt i det Nordafrikanska köket. Formen på locket gör att ångan som bildas i grytan fångas upp och droppar ner på maten igen. Maten blir saftig och man behöver inte tillsätta mycket vätska. Om du inte har en tagine kan du använda en lergryta eller gjutjärnsgryta. Jag har lagat en mustig lammgryta med smak av Marocko. Hetta, sötma, kryddigt och helt magiskt gott!

6 portioner
1 kg lammkött (jag har använt lammstek)
2-3 st gula lökar
3 st tomater
4 vitlöksklyftor
Ca 12 st torkade aprikoser eller plommon
1 färsk chili (valfritt)
Olja till stekning och till marinad
Kryddor:
1 g saffran
1 tsk ingefärapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk ras el hanout (valfritt)
1 tsk cayennepeppar
0,5 tsk kanel
0,5 tsk korianderpulver
Salt & peppar
Garnering:
100 g skållad mandel stekt gyllene
Färsk koriander
Serveringsförslag:
Bröd, couscous eller ris

Gör såhär:
Skär köttet i stora bitar, blanda ihop alla kryddor i en skål. Tillsätt ca 2-3 msk olja i kryddblaningen och blanda. Häll kryddblandningen över köttet och blanda ihop allting ordentligt. Låt gärna köttet marineras i kylen några timmar, om du inte har tid kan du laga rätten direkt.
Hacka lök i strimlor, finhacka vitlök och chili, hacka tomat i tärningar. Lägg torkad aprikos eller plommon i blöt i ljummet vatten i ca 15 min, sila sedan av.

Hetta upp olja och bryn köttet tills det får färg. Vänd i lök och stek under omrörning tills löken får färg, Vänd i tomat, chili, vitlök och stek lite till. Häll över ca 2-3 dl vatten, koka upp. Lägg över allting i en tagine gjutjärnsgryta eller lergryta. Lägg aprikoserna/plommon över köttet. Ta in tagine/lergrytan i en kall ugn, sätt sedan på värmen, 175° över och undervärme. Tar man in en lergryta i varm ugn finns det risk att den spricker. Använder du en gjutjärnsgryta tar du in den i varm ugn. Låt allting tillagas i ca 2,5-3 h under lock. Garnera med mandel, koriander och servera med önskat tillbehör.

Taggad , ,