Om man är sugen på att börja odla grönsaker själv men inte riktigt har tålamodet att vänta på isbergssalladen eller rädisorna kan mikrogrönt vara värt att prova. Mikrogrönt odlar du enkelt hemma i köksfönstret och skotten börjar ofta växa på bara några dagar.

Skott är fullproppade med vitaminer och mineraler

Att odla skott fungerar ungefär likadant som att odla groddar, men istället för att äta hela växten som man gör med groddar så klipper man av stjälk och blad och äter inte själva fröet. Mikrogrönt är helt enkelt unga plantor som precis har hunnit utveckla rötter och sitt första blandpar – och de är fullproppade med vitaminer och mineraler.

De unga små plantorna är extra näringsrika eftersom plantan behöver all näringen den kan få för att kunna gro växa sig stor. När vi skördar plantan när den är så pass ung är all näringen koncentrerad och ett litet skott kan innehålla upp till 40 gånger mer näring än om plantan skulle få växa sig stor.

Broccoliskott

Broccoliskott växer snabbt och har en mild smak som påminner om rå broccoli. Broccoliskott innehåller antioxidanten sulforafan som kan stärka kroppens försvar mot cancerceller och bromsa tillväxten av nya cancerceller.

Du odlar enkelt broccoliskott genom att strö frön över ett tunt laget jord, eller på fuktat hushållspapper på en tallrik. Täck odlingen med platsfolie, men slut inte helt tätt så att lite luft kommer in, och duscha regelbundet med vatten. Efter ett par dagar spricker fröna upp och då kan du ställa dem i fönstret. Efter ungefär en vecka brukar skotten var färdiga att skörda. Klipp av stjälk och blad och blanda i en sallad eller en smoothie för en extra hälsokick.

Rädisskott

Rädisskott är riktigt enkelt att odla och de börjar gro innan man ens hinner blinka. Smaken är pepprig precis som rädisan.

Du odlar enkelt rädisskott på fuktat hushållspapper på en tallrik. Duscha med vatten och täck över med platsfolie. Efter bara någon dag börjar fröna spricka upp och du kan se vita rottrådar, och inom en vecka är skotten färdiga att skördas.

Det finns lika olika sorter av rädisfrön man kan prova. Chinarose ger rosa stjälkar, Daikon gröna stjälkar och Sango lila stjälkar.

Senapsskott

Ett extra kryddigt skott är senapsskottet. Smaken påminner om senap och de små skotten är goda att använda där man vanligtvis använder senap. Prova att strö de små bladen över en skinkmacka, ärtsoppa, över ketchupen på en grillad korv eller blanda ner i en god sås eller dressing.

Du kan odla senapsskott av de gula eller bruna senapsfrön som du hittar i kryddhyllan i affären. Precis som rädisskotten odlas de på fuktat hushållspapper och kan skördas ungefär efter en vecka.

Ärtskott

Om man har lite mer tålamod kan man testa att odla ärtskott. Plocka fram de torkade gula ärtorna som brukar gömma sig längst in i skafferiet och förvandla dem till något sött, krispigt och supernyttigt.

Större frön, som ärtor, behöver man ofta blötlägga innan för att de ska kunna gro. Blötlägg de gula ärtorna i 12-24 timmar, sedan odlar du dem på ett tunt laget jord (runt 3 cm brukar vara lagom). Duscha ärtorna och täck över med plastfolie utan att sluta helt tätt. Se till att jorden alltid är fuktig och att de får mycket solljus. Efter ungefär 1 1/2 till 2 veckor brukar de vara färdiga att skördas.

Taggad , , , ,