Lite nyttigare pizzabotten gjord på råg- dinkel- och vetemjöl

Det här är min snabbvariant av hemma-pizza. Aningen nyttigare, med lite rågmjöl, dinkelmjöl och i övrigt siktat kvalitets-vetemjöl. Surdegsvarianten blir ännu vassare och den återkommer jag med i ett annat inlägg. Älskar du pizza så är en pizzasten/baksten och en pizzaspade en grymt bra och rolig investering. När du köper en pizzaspade så tänk på att änden skall vara av stål så att du lätt kan få upp pizzan från bakbordet.

Du börjar så klart med pizzadegen:

(eller förresten, du börjar med att lägga in pizzastenen i ugnen och maxa tempen (min går upp till 275c))

  • Rör ihop 50g jäst med 3dl fingervarmt vatten, 2 msk honung, ca 2 tsk oraffinerat otvättat havssalt och ca 1/2 dl olivolja.
  • Blanda i 1 dl rågmjöl, 3 dl dinkelmjöl och ca 3 dl vetemjöl (har du inget annat än vetemjöl så kör på det, det blir toppen!)
  • Blanda/knåda ihop till det precis släpper från byttan. Du behöver eventuellt tillsätta lite extra mjöl för att få det att släppa.
  • Jäs under handduk i cirka 30 min – nu sätter du ingång med tomatsåsen och förbereder din pizzatopping
Pizzasten från stenbolaget.se och pizzaspade från kitchentime.se

Bästa pizzasåsen! 😉

  • Stek upp några vitlöksklyftor i rikligt med olivolja tills de får en gyllenbrun färg:
    Här får vi fin smak av vitlöken…

     

  • Dunka i 2 rejält rågade matskedar tomatpurré och stek upp lite för att öppna upp smakerna.

    Har du för hög värme på oljan kan det stänka upp rejält när du välter i tomatpurrén, så sänk värmen lite.
  • I med ett paket/en burk passerade tomater (gärna Mutti eller annan kvalitéts-tomat).
  • Blanda ner: minst 2msk honung, 2tsk salt, svartpeppar, rejält med torkad basilika och oregano (snåla inte!), en skvätt vitvinsvinäger (eller den vinäger du har hemma; balsamvinäger eller annat), lite cayennepeppar, en liten skvätt soja, lite kanel (väldigt personligt. jag gillar det. bara lite. det får inte ta över). Nu sätter den äkta ”less is more”-italienaren kaffet i vrångstrupen, men jag har kommit fram till denna tomatsåsen som blir jag tycker blir väldigt mustig och fin.
Snåla inte med kryddorna! Blir sällan för mycket.
  • Låt det nu puttra medans degen jäser och du preppar toppingen – Förbered nu din favo-topping!
    Du ser.. rikligt med fin olivolja och kryddor.

     

  • Dela degen i fyra bitar. Dessa pizzor blir ganska små, men min erfarenhet säger att det annars är väldigt svårt att ”gräva” upp pizzan från bakbordet till spaden och sen slänga på den på den stekheta pizzastenen i hemma-ugnen. Därför blir det relativt små pizzor, ca 30cm i diameter (även i fall de så klart  inte måste vara helt runda).
  • Resterande behöver knappas förklaras, men några tips: *mjöla bakbordet rejält så att degen glider upp fint på spaden, annars blir det problem när du har pizzan full med topping och du skall få in den i ugn. *Knåda degen lite bara, knådar du för mycket blir den seg och svår att kavla ut, knådar inget alls så blir den för slapp och brister när du skall få upp den på pizzaspaden.
  • Och så klart kör vi äkta mozzarella. Jobbig att strimla bara, så hacka det sista med kniv, alt skiva mozzarellan med kniv.

 

Mozzarella är det som gäller!
Idag blev det den här toppingen…

Förslag pizzatopping:

  • Pizza med frasig fin botten färdig! Idag blev det med Prosciutto (obs! prosciutton läggs på efter att pizzan varit i ugn), champinjon, fetaost och färsk tomat. Annan pizzatopping jag gillar: soltorkad tomat, oliver, ruccola (läggs på efter ugn), valnöt + honung, Chèvre, grillad paprika, grillad abourgine.
Ringlar lite olivolja över, lite havssalt och nymalen svartpeppar.

Läser du ända här nere har du blivit inspirerad, och det gläder mig. Skicka mig gärna dina tips! Frasig härlig pizza på baksten. Väl mött!

 

 

Taggad , , , , , ,