Färskölen från Plzen – Urquell – Tankovna

Anledningen till att jag och två ölälskande kollegor besökte Bar Central på Birger Jarlsgatan 41, var främst för att uppleva deras färsköl från Plzen i Tjeckien. Som stockholmsbor är vi privilegierade att få uppleva en purfärsk opastöriserad Pilsner Urquell, vilken tack vare ny teknik kan fraktas hela vägen från bryggeriet i Plzen till Stockholm, helt utan att komma i kontakt med syre under processen. Syre vilket påverkar ölets färskhet och kvalité. Ingen kolsyra tillsätts för att kunna pumpa ut ölen ur tankarna, som annars sker med sedvanlig fatöl. Resultatet: ett sammetslent öl med härlig karaktär signerat Urquell, ej bubbligt, men utan att för den delen kännas blaskigt – lagerns Rolls Royce helt enkelt! Din buk fylls inte upp med luft på ett obekvämt sätt och du sitter inte och rapar hela kvällen, som ofta är fallet om man gärna dricker mer en än en fatöl på krogen. Konceptet att frakta och servera detta färsköl långt ifrån bryggeriet i Plzen kallas “Tankovna” och börjar nu dyka upp på flera ställen i landet.

Du kan få din Urquell tappad på tre olika sätt:

  1. ”Na dvakrat ”krispig
  2. ”Hladinka” – len
  3. ”Mlíko” – mjölkig

Vi provade de två förstnämnda och var enhälligt överens om att det “lena” sättet att tappa på var att föredra. Bar Central tar 84kr för ett stort glas (40cl) Urquell, vilket kan tyckas vara lite i överkant, men helt klart värt prislappen med tanke på den kostsamma transporten från Plzen, och inte minst med tanke på kvalitén (i och för sig, var får du en fatöl på Östermalm för under 85kr?). ”Mlíko” får bli nästa gång. Skall tydligen passa som ett avslutande glas innan hemgång.

Maten på Bar Central

Bar Central har det centraleuropeiska köket i fokus. Med det i åtanken, att det troligen skulle serveras ganska “stabbig”/mättande mat, så hoppade vi direkt på huvudrätten. Helt rätt beslut. Vi beställde in ett “Slaktarfat” för tre personer, komponerat av en massa fin surkål, fläsklägg (“Schweinshaxe”), hemmagjorda Thuringekorvar, rökt sidfläsk och knödel – allt serverat i ett bläck. Dragonsky och senap vid sidan om.

Med äkta centraleuropeiska mat färskt i minnet, efter att jag avverkat både Prag och Krakow i höst, så kan jag säga att det här var så nära äkta man kan komma – i alla fall vad jag hittills utforskat i Stockholmsområdet. Rejäla robusta smaker utan för mycket “stabbighet” eller sälta. Knödlarna var fantastiska, och gjorda av sammansatta brödbitar med sidfläsk, i stället för på det mer traditionella sättet, som en kompakt “brödmassa”. Och nu lyftes våra färsköl ytterligare en dimension – helt i symbios med den rejäla maten. Tyvärr hade vi omöjligt plats för de på menyn så lockande desserterna, eller hur låter: “Klassisk strudel med äpple, valnötter och vaniljglass” eller “Mjölkchokladkaka-fondant med blodapelsinsorbet och kanderade hasselnötter”? Ljuv musik i mina öron! Nästa gång kanske det blir ett slaktarfat för färre antal personer, eller en av deras mindre rätter, så att man orkar prova någon av de vackert klingande desserterna. Får bli ett nytt besök snart!

Atmosfären

När man tänker tjeckisk färsköl och centraleuropeisk mat så förväntar man sig kanske lite mer av den skönt stökiga atmosfär man ofta finner på den typen av krogar, som till exempel Soldaten Svejk (se separat recension) på Södermalm, men här var det mer stillsamt. Kavaj-klientelet á la Östermalm höjde inte stämning direkt heller. Vi besökte dock Bar Central på en måndag. Kanske finner du en lite mer uppåt-stämning senare i veckan.

Miljön

Miljön är trevlig och det känns som att man hittat en bra balans mellan det rustika öst/centraleuropeiska, och känslan av en traditionell finkrog. Interiören skall tydligen vara prisbelönt, och vi hittar det klassiska upplägget med de stora cylinderformade öltankarna i centrum, vilka utgör själva baren, med en rejäl hög Urquell-glas intill den specialanpassade diskhon. Som sagt, inte jättemycket gäster en måndagkväll så vi blev väl uppassade av en mogen och trevlig serveringspersonal som kändes kompetenta.

Priserna

Priserna är något över Södermalms klassiska tjeck Soldaten Švejk eller österrikiska Moldau, och även tyska Zum Franziskaner på Skeppsbron, men än dock humana. Runt 115kr för en förrätt, 195kr – 265kr för en varmrätt, och runt hundralappen för en dessert – helt i sin ordning för den kvalité som erbjuds.

Betyg

5 stjärnor för maten och ölen på Bar Central, 4,5 på totalen, och en stark rekommendation för den som älskar bra öl och det centraleuropeiska köket.

Taggad , , , , , , ,