Karims Indian Garden

43-årige Karim Rezauls lilla krogimperium tog sin början just här – på Heleneborgsgatan på Södermalm i Stockholm. Karim kom till Sverige som 19-åring och öppnade sin första Indian Garden 1999 efter att ha kockat några år på flertalet av Stockholms bättre indier. Idag hittar vi sex Indian Garden-restauranger i Stockholmsområdet.

Då jag under några år jobbade nära Heleneborgsgatan hade jag nöjet att kunna äta lunch där var och varannan dag (då var min favorit: “Kyckling Bashanti”), men numera håller dom endast kvällsöppet.

Vi besöker Indian Garden en måndagkväll och det är förvånansvärt lugnt. Kanske inte så konstigt i och för sig, en grådisig måndagkväll i mitten av årets fattigaste månad.

Maten

Förrätten

Både jag och min vän Joseph kör periodisk fasta. Vi har inte ätit sen kvällen innan, och nu är vi rejält hungriga. Vi har laddat. Vi kikar på en väldigt bred och inbjudande förrättsmeny, som även benämns som “indiska tapas”. Jag tar in en klassisk Daal soppa, eller snarare gryta, som består av krossade linser, vitlök och – antar jag – en uppsjö av ospecificerade kryddor. Soppan är väldigt fin och man anar gurkmeja, spiskummin, chili och en släng kanel – allt i en bra balans. Hettan är perfekt för min smak. Man vill inte få en käftsmäll redan innan huvudrätten.

Trots att jag är väldigt nöjd med min Daal blir jag aningen avis på Joseph som får in en “Shami Kebab”, en slags lammfärsbulle, som förutom lammfärs består av linser, ingefära, lök, vitlök och grön chili (här avslöjas mer av ingredienserna, men menyn talar för att Karim är ganska hemlig med kryddorna. bland väldigt många rätter ser vi specifikationen “med Karims egen kryddblandning”).

Det som imponerar mest på Josephs tallrik är dock de tre dippsåserna som medföljer lammfärsbiffen. Helt fantastiska! Alla tre. En med senapsfrö, en annan röra liknar mer en chutney, med sötare och starkare karaktär. Helt underbart! Jag skulle kunna spendera hela kvällen med att äta Naan-bröd ihop med dessa ljuvliga dipsåser.

Varmrätten

Förrätterna var även perfekta vad gäller mängden mat, aptitretande men inte retligt små portioner som det kan vara ibland. Vi var sugna på mer mat och jag beställer in en “Sahahi Chicken Mughlai” – ost och spenatfylld kycklingfilé i en mild gräddsås med krossade cashewnötter. Jag brukar föredra starkt eller mellanstarkt när jag äter indiskt, men det här lät ju spännande. Den smörstekta kycklingfilén ihop med spenaten och den egna färskosten. Själva presentationen var för mig något helt nytt. Kycklingfiléerna var skurna och ihopsatta på höjden i en jämn kon-formation, stående i mitten av tallriken i rikligt med härligt doftande krämig sås/grytbas. Såsen var härligt smörig utan att kännas allt för mäktig och även här anas en hel kaskad av indiska kryddor. Jag är dock alltför novis inom det indiska köket för att lokalisera vilka kryddor det rör sig om, men även här anar jag en hel del kanel. Dock utan att det tar över på något sätt.

Här saknar jag dock den där wow-känslan som infann sig hos både mig och Joseph under förrätten. Om förrätten får snudd på högsta betyg så landar min huvudrätt på en stark trea. Då har jag i åtanke att man på Karims andra Indian Garden på Södermalm, får en nästintill lika vass lunchrätt för 105 kr, jämfört med min kycklingrätt denna kväll som gick på 239 kr.

Miljön

Miljön är varm och mysig på alla stans Indian Garden, och Heleneborgsgatan är inget undantag. Tvärtom, det är Karmins minsta krog med endast ca 40 platser, vilket gör den till den mest gemytliga.

Är du på besök i Stockholm och vill boka bord på någon av stans Indian Garden, så är min absoluta rekommendation Heleneborgsgatan. Det är nedtonat, mycket plysch och mörka träslag utan att det blir kitschigt. Personalen ställdes inte direkt på prov denna lugna måndagskväll i januari, men servicen hade vi inget att anmärka på, och vill du imponeras av en otrolig effektivitet så besök stora Indian Garden på Östgötagatan vid lunchrusning. Trots ett massivt tryck runt lunch har du din mat inom några minuter – och det är gott!

Karmins Indian Garden på Västgötagatan 18 på Södermalm i Stockholm

Det är ingen slump att det går bra för Karim, som inledde sin matresa vid sidan om sin mor i köket i Bangladesh på 70 och 80-talet. Han har koll på smakerna, miljön och servicen, vilka enligt mig är de tre viktigaste beståndsdelarna för ett framgångsrikt restaurangkoncept.

Hur många Indian Garden-krogar, eller kanske andra affärsupplägg som vi får uppleva från denna unga entreprenör kan vi bara ana. Det går bra nu…

Taggad , , , , , , ,