Poneer, Paneer, Ponir eller Panir

Paneer, eller så har du sett det skrivas “Poneer”, “Ponir”, “Panir” eller liknande, är en typ av färskost, vanligt förekommande i det indiska köket. Det är väldigt enkelt att göra din egen Paneer. En bra proteinrik köttersättare med trevlig smak. 1L mjölk ger cirka 200gr Paneer. Gammaldags mjölk med naturlig fetthalt på ca 4,5% är att föredra, annars 3-procentaren.

Paneer (osten):

  • Värm upp mjölken under omrörning, upp till att mjölken är på gränsen till att börja koka (ingen skada skedd om det råkar koka lite).
  • Ta av från spisen och rör successivt i en citron.
  • Nu separeras ostmassan (fett och protein) från vasslen (vätskan)
  • Filtrera bort vasslen genom en ostduk, ett örngott eller liknande som du lagt över ett durkslag eller sil. Spola över kallt vatten. Dels för att skölja bort citronsmaken men även för att osten skall hårdna fortare. Lägg ostmassan under press så är den fast och fin tills att du är klar med din Palak (spenatgrytan).

Palak (spenatgrytan):

4-5 rejäla portioner:

2-3 stora gula lökar

3-4 vitlökar

En tumme stor bit färsk ingefära

3-4 tomater

3 msk tomatpuré

500g hel eller hackad bladspenat

1 msk svarta senapsfrön

2 msk garam masalapulver

2 tsk mortlad kardemumma

1 msk spiskummin

1 msk korianderpulver

2 tsk gurkmeja

2 tsk chilipulver, mindre eller mer beroende på hur mycket hetta du gillar

50 gr smör

1,5 dl grädde

3-4 dl vatten

1 kruka färsk koriander

Salt, peppar och lite honung

  • Svetta finhackad lök och vitlök en stund. Skall ej få färg.
  • Riv ner den rivna ingefäran och släng i alla kryddor.
  • Häll på lite vatten så att du inte torrsteker kryddorna. Nu blir det en kryddpasta som du rör om och steker lite för att sätta alla smaker.
  • Klyfta tomaterna och släng ner i grytan tillsammans med spenaten.
  • Späd med lite vatten och låt koka ca 10 min.
  • Dela nu Paneer´en i önskad storlek och fritera/stek tills de får en fin gyllenbrun färg
  • Runda av Palaken med smöret och grädden och balansera smaken med salt, peppar och honung.
  • Lägg i Paneer´en i grytan.
  • Känner du att grytan är lite för tunn jämfört med din favorit-lunch-indier, så släng i mer av kryddorna ovan nämnda, och så kan du behöva smakförstärka med ytterligare lite salt, peppar och honung.
  • Servera din Palak Paneer med ris och släng på hackad färsk koriander.

 

Taggad , , , , , , ,