En gömd supermat bland vårt ogräs i trädgården är faktiskt brännässlan. Nu, i april till juni, är det dessutom högsäsong för att för att plocka de små späda bladen som är allra näringsrikast och godast att ha i matlagningen.

Brännässlan – en vitaminbomb

När vi tänker på nässlor tänker vi kanske i första hand på att det är ett ogräs som vi gärna inte har i vår trädgård och att de bränns, men nässlan är så mycket mer än så. Brännässlor är faktiskt en riktig vitaminbomb och innehåller både A- och B-vitamin och riktigt mycket C-vitamin om man plockar bladen nu på våren. De innehåller även massa järn, magnesium, kalium, fosfor, kisel, mangan och svavel. Brännässlan är även proteinrik. Förutom att nässlor är vitaminrika och riktigt nyttiga så är de även inflammationshämmande, vilket kan vara bra att komma ihåg om man är ute och vandrar och får ett sår som blir inflammerat.

Så plockar du dina nässlor

Som sagt är nässlor allra godast när de plockas på våren när bladen är små och späda. Men det går även bra att plocka under sommaren, håll du utkik efter de minsta bladen högst upp på nässlan och hoppa över den grova stjälken. När du har plockat nässlorna är det viktigt att skölja av dem ordentligt i vatten innan du använder dem i matlagningen. Ytterligare en viktig sak att tänka på när du ger dig ut för att plocka nässlor är att inte plocka direkt vid trafikerade vägar. Plocka där det inte passerar så mycket bilar och fordon så slipper du få i dig resterna av avgaser. Plocka heller inte nässlor på mark som är gödslad med kvävegödsel eftersom nässlorna lagrar mycket av nitratet i gödslet och det kan vara skadligt att äta i stora mängder. Kom också ihåg att använda handskar när du plockar brännässlor så att du inte bränner dig. Nässlor hittas vanligtvis i rabatter i trädgårdar eller i diken vid vägkanten.

Förväll dina nässlor

För att brännässlorna ska sluta brännas innan man använder dem i sin matlagning måste de förvällas. När man förväller nässlor kokar man dem på medelhög värme i 3 till 5 minuter. Efter det sköljs de av i kallt vatten. Det går bra att frysa förvällda nässlor om du inte vill använda dem direkt. Kom du ihåg att krama ut så mycket vatten som möjligt ur bladen och frys sen in dem i påsar. Perfekt att plocka fram under vintern när man känner för att äta något riktigt vårigt och gott.

Nässelsoppa

På många sätt påminner nässlor om spenat. I matlagning kan de användas på ungefär samma sätt i till exempel soppor och pajer. Nässlor passar även bra att ha i bröddegen, i pesto eller i risotto. Men allra populärast är nog den klassiska nässelsoppan. Nässelsoppa är enkelt att laga och hur gott och nyttigt som helst. Skölj av dina nässlor och spara bara de små och goda bladen. Kok sen nässlorna i saltat vatten och hacka dem därefter. Blanda margarin och mjöl med nässelspadet som blivit över, tillsätt sen en buljongtärning, dina nässlor och grädde. Extra gott att servera riktigt varm med en ägghalva på toppen och lite gräslök. En perfekt vår- och sommarlunch.

Recept Nässelsoppa från min vän Anders Wigh, kock för Stockholm Matkultur – Norge, samt ambassadkock på Svenska Residenset i Oslo:

Du behöver:

1 liter nässelskott
250 gram spenat
10 cm purjolök
3 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter kyckling eller grönsaksbuljong
1 glas vitt vin
2 äggulor
2 dl grädde
Salt och peppar

Så här gör du:

  • Skölj nässlorna noga.
  • Hacka purjon och fräs lätt i smöret på låg temp utan att ta färg.
  • Lägg i nässlor och spenat i kastrullen och lägg på ett lock, fortfarande låg temperatur.
  • Efter ca10 minuter har bakben sjunkit ihop. Rör ner vetemjölet och höj temperaturen lite och puttra under omrörning ett par minuter. Det blir klumpar men inget att oroa sig för.
  • Häll på vin och buljong och låt det koka upp. Sänk temperaturen och låt sjuda ca 15 minuter. Klumparna av mjölet har då kokat bort.
  • Mixa soppan helt slät. I en stor skål vispar man ihop grädden med äggulor.
  • Häll i soppan försiktigt i blandningen under ständig vispning och häll tillbaka i kastrullen och låt soppan sjuda upp.
  • Denna avslutande redning av grädde och äggulor koagulerar inte vid kokning utan ger en elegant finish.
  • Smaka noga av med salt och peppar.
Taggad , , , , ,