Jordärtsskockor måste vara bland det bästa att göra soppa på. Garanterad succé!
- Fräs upp ett par hackade vitlökar, 2-3 lökar och 1-2 morötter (ger soppan fin färg). Låt det svettas ett tag på ej alltför hög värme. På så sätt får man fram smakerna bäst.
- Dela de putsade jordärtsskockorna (du behöver inte skala dom, det räcker med att du tvättar dom och tar bort eventuella dåliga fläckar).
- Fräs skockorna ihop med basen en stund.
- Släng i ett par deciliter ungt fruktigt vitt vin, typ Riesling eller Alsace.
- Låt det puttra några minuter så att vinet reduceras.
- Släng i 2 tärningar hönsbuljong.
- Häll i 2 tredjedelar vispgrädde och 1 tredjedel mjölk.
- Låt det koka en stund. Häll på ytterligare mjölk om du märker att vätskan i kastrullen reduceras för mycket.
- Mixa soppan.
- Salta och peppra efter smak. Tillsätt gärna lite honung oxå för att balansera.
- Valfritt: Sila soppen med en Chinois (finmaskig sil).
- Vill du lyxa till det kan du alltid fräsa upp lite skogschampinjoner eller Portobello svamp i smör, vitlök, salt och peppar och addera detta till soppan. Det blir succé! Eller så rostar du parmaskinka i ugn så att det blir frasiga ”parmachips” och så toppar du soppan med det.
- Droppa över lite jungfruolja för ett fint mönster och fin smak. Garnera gärna med en kvist färsk timjan eller oregano. Dra lite svartpeppar över.