Det nyttiga snackset.

Jag är riktigt såld på det här goda snackset som dessutom är riktigt nyttig. Förutom viktiga antioxidanter som karotenoider och vitamin E, så är dom fullspäckade med hälsofrämjande fleromättade fettsyror, zink och magnesium. Visste du att dom flesta i vårt moderna samhälle går med ett konstant underskott av magnesium. Magnesium reglerar över 600 viktiga genetiska processer i kroppen.

Fytinsyra – en så kallad ”anti-nutrient” – blötlägg!

Fröna innehåller dock fytinsyra som ofta betraktas som en ”anti-nutrient” pga att ämnet gör det svårare för oss att absorbera mineralerna. Därför är det bra att blötlägga fröna över natten för att reducera fytinsyrain i fröna. Du effektiviserar processen genom att i vattnet tillsätta något surt, så som äppelcidervinäger eller citron.

Så här rostar du dina frön:

När du är redo för rostningen sköljer du fröna och häller ut dom på en stor plåt eller form och strör över oraffinerat otvättat havssalt och blandar runt med händerna. Sen är det in i ugnen på 125c och så ställer du timern i din mobil på 30 minuter så att du mellan varven kan blanda runt fröna så att dom får en jämn rostning. Rostar du mindre mängd kan du givetvis rosta fröna i stekpanna, men jag brukar göra stora matchar så då passar det bättre med plåt med höga kanter.

Avnjut fröna som snacks till din öl eller annan dryck, ihop med muslin, eller experimentera med frömixen i matlagningen.

Taggad , , , , , ,