Rotfrukter, en klassiker inom svensk husmanskost. De flesta rotfrukter är inte bara billiga att handla, de är även fullproppade med vitaminer, mineraler och andra nyttigheter. De innehåller dessutom kostfibrer, långsamma kolhydrater och är kalorisnåla. Alltså ett perfekt livsmedel att bygga sina måltider kring.
Nyskördade rotfrukter har allra högst näringsvärde, så passa på att äta de som är i säsong. För att behålla så mycket som möjligt av näringen och nyttigheterna i rotfrukterna efter tillagning är ett tips att tillaga dem försiktigt och inte under för höga temperaturer eller under för lång tid.
Palsternacka – rik på fiber
Alla rotfrukter är mer eller mindre rika på fiber. Ett extra fiberrikt exempel är palsternackan. Mat som innehåller mycket fiber håller dig mätt under längre tid och gör underverk för en orolig mage. Palsternackan är dessutom rik på folat. Folat är en viktig beståndsdel vid blodbildning och normal celldelning. Palsternackan innehåller även B3-vitaman, C-vitamin och kalium.
Palsternacka ser ut som en blek morot och är god att använda i soppor och gryträtter. Precis som de flesta andra rotfrukterna är den perfekt att ungsrosta och ha som tillbehör till andra rätter.
Majrova – rik på C-vitamin
Våren och sommaren är säsongen för många av våra egenodlade rotfrukter. Ett exempel som nu börjar dyka upp i grönsaksdiskarna är majrovan. Majrovan är till storleken ganska liten och smaken är mild. Den är rik på C-vitamin och kostfibrer och är full av långsamma kolhydrater som håller ditt blodsocker i schack under dagen.
Majrovan kan ätas tillagad men är även god rå. Rå majrova passar i sallader eller ensam tillsammans med lite olivolja, salt och peppar. Allra vanligast är kanske att ha majrovan i grytor. Den är till exempel en viktig beståndsdel i klassisk fransk lammgrytan.
Rödbeta – gör underverk för träningen
Rödbetan är faktiskt en av de allra nyttigaste rotfrukterna, särskilt om du tränar. Rödbetan är rik på nitrat som inte bara är bra för ditt hjärta och blodtrycket utan ska också förbättra din prestation om du håller på med motionssporter. Nitratet förbättrar syreupptagningen i musklerna och gör att de kan arbeta mer effektivt.
Rödbetor brukar ätas kokta, då tillsammans med smör, eller inlagda som tillbehör, då är ett klassiskt exempel pyttipanna.
Morot – ger A-vitamin
Moroten är kanske vår vanligaste och mest använda rotfrukt. Den är rik på bland annat betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen. A-vitamin är viktigt för vårt mörkerseende och för att vår hud och vårt hår ska må bra. Precis som palsternackan så är den rik på kalium. Kalium ser bland annat till att kroppens muskel- och nervfunktioner fungerar som de ska och hjälper till att hålla blodtrycket på en bra nivå.
Sötpotatis – fullproppad med antioxidanter
Sötpotatis är precis som namnet låter en sötare rotfrukt som kan användas på ungefär samma sätt som potatis fastän de inte är så nära besläktade som man kan tro. Sötpotatisen är precis som många andra rotfrukter rik på C-vitamin, men den innehåller även kalcium och är fullproppad med nyttiga antioxidanter. Sötpotatis kommer i en rad olika färger. Den orangea är vanligast i Sverige, men den finns även i färgerna vit, gul, brun, röd, rosa och lila. Just den lila är extra full av antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen.
Sötpotatis fungerar bra i sötpotatismos, ungsrostad eller i en gratäng.