Ibland kan det vara svårt att veta vilket matfett man ska använda. Det finns mycket att välja på, och oftast är det inte bara smaken som avgör vilket som passar bäst till vilken sorts matlagning. Hur mycket nyttigare är egentligen olja jämfört med smör? Och kan man steka i vilken olja som helst?

Stek mager fisk i smör och panerade fiskpinnar i olja

När du steker din mat är det fettet i stekpanna som leder värmen mellan pannan och maten. Hur mycket fett maten du steker suger upp beror på vad det är du steker. Mat som är panerad, som till exempel fiskpinnar, drar åt sig mer fett än till exempel fisk som inte är panerad eller magert kött. Livsmedel med mycket stärkelse, som till exempel potatis, suger också upp mycket av matfettet. En vanlig rekommendation brukar därför vara att steka panerad och stärkelserik mat i olja för att hålla nere fetthalten.


När du steker din mat är det fettet i stekpanna som leder värmen mellan pannan och maten. Hur mycket fett maten du steker suger upp beror på vad det är du steker. Mat som är panerad, som till exempel fiskpinnar, drar åt sig mer fett än till exempel fisk som inte är panerad eller magert kött. Livsmedel med mycket stärkelse, som till exempel potatis, suger också upp mycket av matfettet. En vanlig rekommendation brukar därför vara att steka panerad och stärkelserik mat i olja för att hålla nere fetthalten.

Smör – för- och nackdelar


Smör anses av många vara det som ger godast smak om man steker i det, och det förstärker också smaken på det du steker. Men smör är även ett livsmedel som många anser att man ska vara lite försiktig med på grund av den höga halten mättat fett.

En fördel med att steka i just smör är att det är lätt att veta när fettet är lagom varmt för att börja steka i. En tumregel brukar vara att när fettet har fått en ljusbrun färg, börjat skumma och slutat låta så är det precis lagom varmt.

Fett är ett omdiskuterat ämne när det kommer till om det är nyttigt eller inte. Smör innehåller en hög halt mättat fett, vilket gör att många vänder sig till andra matfetter som oljor istället. Smör innehåller dock många naturliga ämnen och aromer, och A-, D-, och E-vitamin. Smör innehåller dock väldigt lite av fettsyrorna omega-6 och omega-3. Dessa fettsyror kan kroppen inte producera själv vilket gör att det är viktigt att vi får i oss dem genom kosten vi äter. Många vegetabiliska oljor innehåller omega-6 och omega-3.

Oljor – för- och nackdelar


Att steka i olja framställs ofta som det nyttigare alternativet. Tidigare har man dock varit orolig för att det ska bildas transfetter om man steker i till exempel olivolja eller rapsolja, men enligt nya studier måste man i så fall steka på en temperatur över 200 grader och under flera timmar, vilket de flesta inte gör.

Till skillnad från smör så är det svårt att veta när oljan är tillräckligt varm för att börja steka i, därför är det viktigt att hålla koll på oljans temperatur så att den inte bränns vid. Särskilt majsolja, linfröolja och solrosolja är känsliga för höga temperaturer eftersom de innehåller mycket fleromättade fetter. En populär mellanväg är att blanda smör och olja, man får då den inbyggda termometern och smaken från smöret tillsammans med oljans alla goda och nyttiga stekegenskaper.

Oljor som tål höga temperaturer och är bra att steka i är olivolja, rapsolja, kokosolja, avokadoolja, sesamolja och jordnötsolja.

Olivolja är kanske en av våra populäraste oljor att använda i matlagningen, och det är inte på grund av en slump. Olivolja innehåller fettsyrorna omega-6 och omega-3, men även antioxidanter. Olivolja innehåller även polyfenoler som förhindrar att oljan oxiderar och härsknar.

Taggad , , , , ,