Våren är här och även ett av Sveriges godaste vårtecken – sparrisen.
En grönsak full av vitaminer och mineraler
Såklart kan man köpa färsk sparris året om, men det är något speciellt med just den svenskodlade sparrisen. Sparris odlas i förta hand i Skåne, Bohuslän, Östergötland, på Gotland och längs den uppländska kusten, och det är nu i maj till juni som den skördas och börjar säljas i våra butiker och hos grönsakshandlare. Sparris innehåller mängder av nyttiga vitaminer och mineraler och är en riktig mirakel-grönsak för hälsan.
Olika sorters sparris
Det finns en mängd olika sorters sparris, men det vanligaste är att dela upp den i vit och grön. Vit sparris skördas under jorden och grön sparris skördas ovanför jorden. Vit sparris burkar vara något större och måste skalas innan man tillagar den medan den gröna inte behöver skalas.
Några spännande sparrissorter är till exempel vildsparris, som växer vilt i Sverige men är mycket sällsynt; sparrisbroccoli, som är en korsning mellan sparris och broccoli och smakar som en kombination av de båda grönsakerna; minisparris, en mindre något sötare variant som finns både som grön och vit; och till sist den ovanliga lila sparrisen som bara odlas i Italienska Albenga och är nästan omöjlig att få tag på i våra butiker.
Hälsofördelar med sparris
Både grön och vit sparris innehåller mycket A-vitamin och C-vitamin. A-vitamin är viktigt för att synen, huden och kroppens slemhinnor ska fungera normalt. A-vitamin är dessutom särskilt viktigt för gravida kvinnor under den första delen av graviditeten för den ser till att fostrets syn utvecklas normalt. C-vitamin fungerar som en antioxidant och är en viktig byggsten för kroppens brosk- och benvävnad. 100 gram sparris innehåller ungefär 33 mg C-vitamin och 27 μg A-vitamin.
Sparris är dessutom rik på folat, eller folsyra som vitaminen kallas om man köper den som tabletter på apoteket. Folat är en B-vitamin som är särskilt viktig för gravida kvinnor eftersom den bidrar till normal celldelning och nybildning av blodkroppar, båda viktiga egenskaper för att fostret ska utvecklas normalt.
Mineralerna kalium och zink finns det gott om i den gröna sparrisen. Kalium är viktigt för att hålla blodtrycket på en normal nivå och zink hjälper till att stärka immunförsvaret.
Sparris innehåller fibrer, protein och kolhydrater men nästan inget fett. Kostfibret inulin finns det särskilt gott om i sparris och den ger kroppen nyttiga bakterier som hjälper till att hålla tarmfloran i gott skick, vilket förbättrar vårt immunförsvar och gör att vi håller oss friska.
Tillaga sparris
Sparris är hur gott som helst som tillbehör till nästan allting nu på våren. Den kan med fördel både kokas, stekas, grillas och värmas i ugn. Du slänger ner sparrisen i kokande vatten med lite salt. Koka bara några minuter och skölj därefter i kallt vatten så att sparrisen behåller sin fina färg. Använd en vid kastrull eftersom sparrisen ska kunna ligga helt rak i vattnet. Efter du kokat sparrisen halvklar så steker du eller grillar den med olivolja och lite oraffinerat havssalt.