Grapefrukt är en citrusfrukt som många älskar – och andra hatar. Den bittra smaken gör att många väljer andra citrusfrukter, som apelsin eller clementin, istället, men det många inte vet är att grapefrukt faktiskt är en riktig superfrukt med många nyttiga hälsoeffekter som vissa av de andra citrus-släktingarna saknar.

Vitaminer boostar immunförsvaret

Grapefrukt är full av viktiga vitaminer. Två av dem är A-vitamin och C-vitamin som är extra viktiga för att hålla immunförsvaret i god form. Bara en halv grapefrukt innehåller faktiskt hela det dagliga rekommenderade intaget av C-vitamin. Att äta en halv grapefrukt om dagen kanske inte förhindrar dig från att bli förkyld under dessa kalla förkylningsmånader, men det rustar kroppen för att snabbare kunna läka förkylningen och lindra symptomen.

Grapefrukt skyddar hjärtat

Grapefrukt kan även vara bra för hjärthälsan. C-vitaminet i grapefrukten hjälper nämligen till att hålla dina blodkärl friska och elastiska och skyddar kranskärlens väggar i hjärtat. Grapefrukt kan därför hjälpa till att skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Om man har högt blodtryck brukar man bli rekommenderad att öka sitt kaliumintag. Kalium finns i bananer, russin, sötpotatis, bönor, ärtor och även grapefrukt. Ett högt blodtryck kan till viss del bero på ett högt intag av natrium, ett mineral som finns i salt. Kalium motverkar de negativa effekterna av natrium och kan därför hjälpa till att hålla blodtrycket i schack.

Om du har en hjärtsjukdom och tar medicin ska du dock vara lite försiktig med grapefrukt och helst undvika att inta det helt. Grapefrukten kan nämligen förhöja effekten av hjärtmedicinerna i kroppen efter bara ett litet glas juice vilket kan få allvarliga konsekvenser. Om du tar någon medicin är det därför viktigt att du först kollar upp om den går att ta tillsammans med grapefrukt eller inte innan du dricker ett glas grapefruktjuice till frukost.

C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn

Grapefrukt hjälper även kroppen att lättare ta upp andra näringsvärden. C-vitamin gör det till exempel lättare för kroppen att ta upp järn, och 100 gram C-vitamin kan öka kroppens järnupptagningsförmåga upp till fem gånger. Om du äter en spenatsallad till lunch och avslutar måltiden med en halv grapefrukt kommer alltså din kropp att ha mycket lättare att dra nytta av järnet i spenaten.

Grapefrukt – en riktig törstsläckare

Grapefrukt är faktiskt en av de vattentätaste frukterna som finns. En grapefrukt har i snitt ett vatteninnehåll på 92 procent. Är det ens lönt att äta grapefrukt om den nästan bara består av vatten, kan man ju då tänka – men såklart är det det! Att äta vattenrika livsmedel gör så att man kan undvika uttorkning och hålla vattennivåerna i kroppen uppe. Den är dessutom en perfekt törstsläckare under varma sommardagar!

Har du munsår? Undvik grapefrukt tills de är läkta

Om du har munsår eller nyligen har varit hos tandläkaren och borrat i en tand är grapefrukt dock inte den bästa frukten att äta. Syran i grapefrukt kan nämligen förstärka smärtan och irritera såren och göra dem ännu rödare och ömmare. Så vänta med grapefrukt tills dina munsår och tänder har läkt.

Taggad , , ,