En svart mattrend

En ny mattrend som börjat dyka upp på allt fler ställen är den svarta maten. Det säljs allt från svart latte, svarta juicer och svart glass till svart bröd och svarta bakverk. Trenden har sitt ursprung i Asien och blev viral för ett par år sedan när en snabbmatskedja i Japan började sälja en svart hamburgare (det var hamburgerbrödet och osten som var svart). Under de senaste åren har trenden även blivit populär i Nordamerika och Europa.

Aktivt kol

Det som används för att färga all den här maten svart är ofta aktivt kol. Aktivt kol är i Sverige klassat som läkemedel, det är alltså inte ett livsmedel, och används till exempel vid akut förgiftning eller överdoser då kolet absorberar de farliga ämnena och förhindrar dem från att ta sig ut i kroppen. Aktivt kol kan även hittas i till exempel kattlådor och kattsand, eftersom det även absorberar dålig lukt.

Aktivt kol är helt smaklöst och tillverkas ofta av skalet från kokosnötter och säljs, receptfritt, som ett svart pulver.

Hälsotrend – Detox med svart juice

Eftersom aktivt kol absorberar farliga ämnen har det börjat säljas svarta juicer med aktivt kol som ska drickas för att ge kroppen en detox. Det är då tänkt att det aktiva kolet ska ta upp alla skadliga och oönskade ämnen i kroppen och på så sätt rena den inifrån. Aktivt kol i mat marknadsförs även som något som minskar aptiten, underlättar matsmältningen, reducerar svullnad, förebygger förkylningar och botar bakfylla.

Förutom att aktivt kol har börjat synas mer och mer i matlagning så har det även börjat marknadsföras som en skönhetsprodukt. Det sägs att det gör tänderna vitare och det finns tandblekning och tandkräm med aktivt kol. Det säljs även ansiktsmasker med aktivt kol där kolet sägs dra till sig alla orenheter från huden.

Experter varnar för den svarta mattrenden

Allt är dock inte frid och fröjd med denna svarta mattrend. Forskare har börjat varna för att aktivt kol kanske inte är så nyttigt att äta trots allt. De positiva egenskaperna kolet medför när det används som läkemedel kan leda till otrevliga biverkningar när det äts ofta. Aktivt kol absorberar ju gifter vid till exempel en förgiftning, men det gör också att det kan hindra kroppen från att ta upp de näringsämnen den behöver. På samma sätt kan ett intag av aktivt kol påverka effekten av mediciner eftersom kroppen får det svårare att ta upp dem. Att äta aktivt kol regelbundet kan även leda till förstoppning, kräkningar och att avföring och tunga färgas svart.

Aktivt kol förbjuds i livsmedel i New York

I New York har stadens hälsomyndighet sen ett par år tillbaka uppmanat restauranger att sluta använda aktivt kol i sin matlagning och bakning. I början av augusti i år kom till slut ett förbud som gör det olagligt för restauranger i New York att använda aktivt kol som färgämne i alla former av livsmedel.