Frön och kärnor kan man använda sig av både i sin matlagning och i sin bakning. Man kan strö lite frön över frukostfilen eller yoghurten eller blanda i sin smoothie. Sallader, grytor och soppor kan också få sig ett riktigt lyft om man tillsätter lite goda frön eller kärnor. Det bästa av allt: de är ofta lika goda som de är nyttiga.

Chiafrön


Chia har verkligen varit på uppgång under de senaste åren. Chiapudding marknadsförs ofta som en nyttig ”supermat”. Men hur nyttigt är chia egentligen?


Chia har verkligen varit på uppgång under de senaste åren. Chiapudding marknadsförs ofta som en nyttig ”supermat”. Men hur nyttigt är chia egentligen?

Chiafrön kommer ursprungligen från Mexiko och används där ofta vid långa vandringar i bergen för att hålla orken uppe. Och visst är chiafrön nyttiga. De innehåller bland annat antioxidanter som hämmar inflammationer i kroppen. Chiafrön är dessutom bra för hjärthälsan, magen, uppbyggnaden av celler, musklerna och skelettet. De innehåller även viktiga mineraler som zink, järn och kalcium, och är en naturlig källa till omega-3. Chiafrön håller även dina blodsockernivåer under kontroll och gör så att du håller dig mätt längre. Ett riktigt litet superfrö alltså!

Chiafrön kan man såklart använda till chiapudding, men man kan även strö dem över frukostfilen eller ha dem i matlagningen eller bakningen.

Solroskärnor


Solroskärnor är perfekta att äta rostade och saltade som ett snack, men är även goda att blanda i müslin, smoothien, salladen eller i bröddegen. Kärnorna är rika på E-vitamin, som hjälper till att hålla huden elastisk, och B-vitaminen tiamin. De innehåller dessutom mineralerna järn, fosfor, magnesium och zink.

Linfrön


Linfrön är fullproppade med mineraler som fosfor, järn, kalium, kalcium, magnesium och zink. De är dessutom rika på B-vitamin, fibrer och innehåller omega-3. Linfrön passar utmärkt att ha i bröddegen, i müslin eller i salladen, men man ska inte använda för mycket. Linfrön kan nämligen vara giftiga om man överkonsumerar. Krossade linfrön innehåller ämnet linamarin som bryts ner till det giftiga ämnet vätecyanid i kroppen. Krossade linfrön ska man därför inte äta alls, men hela eller tillagade är okej. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte ska äta mer än två matskedar linfrön om dagen.

Sesamfrön


Sesamfrön används ofta som topping på bullar och bröd och är hur gott som helst. Precis som de flesta andra frön är sesamfrön fulla av mineralerna järn, zink, fosfor och magnesium. De innehåller dessutom B-vitamin, E-vitamin och sesamin. Sesamin sägs motverka både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Sesamfrön kan man ofta köpa både skalade och oskalade, bra att komma ihåg är att de oskalade innehåller lite mer nyttigheter än de skalade.

Pumpakärnor


Pumpakärnor är gröna och har en nötig och god smak. De är väldigt goda att äta precis som de är eller rostade och saltade. De passar perfekt att strö över frukostgröten, salladen eller ha i bakningen. De här proteinrika kärnorna är fulla av E-vitamin, fosfor och zink. 100 gram pumpakärnor innehåller faktiskt hälften av det rekommenderade dagliga intaget av zink.

Psylliumfrön


Psylliumfrön är fiberrika och används ofta för att lindra olika magbesvär. Om man äter hela psylliumfrön går de nästan oförändrade genom kroppen. Fibrerna i föret bildar dessutom en gelé som gör det lättare för dem att färdas genom tarmarna, vilket ofta används för att lindra förstoppning.

Taggad , , , , ,