Det är alltid mycket snack om ”den nya supermaten” och dieter som kommer förändra hela ditt liv och din kropp. Och visst finns det mycket nyttigt och gott i det som fått betäckningen ”supermat”, men ibland så handlar det faktiskt bara om en marknadsföringsstrategi, ett lite högre pris på produkten och en snygg förpackning. Så låt oss gå back to basics för en stund och titta på hälsofördelarna med några av våra mest klassiska råvaror.

Frukt och grönt

Att äta en kost rik på grönsaker, frukt och baljväxter är nästan aldrig fel. De är rika på mineraler och vitaminer och innehåller ofta mycket antioxidanter som kan neutralisera de fria radikaler som bildas i kroppen när vi är stressade och som kan påverka hälsan. Exempel på frukter och grönsaker om man vill få i sig extra mycket antioxidanter är tomat, röd paprika, aprikos, gojibär, nypon, papaya och vattenmelon.

Baljväxter

Baljväxter som ärtor, bönor, linser och jordnötter innehåller massa protein och järn och är fulla med vitaminer och mineraler. De innehåller även en typ av kostfiber som tar lång tid för magen att bryta ner vilket gör att du känner dig mätt längre och får en jämn blodsocker- och kolesterolnivå. Det finns även forskning som visar att ett regelbundet intag av kostfiber minskar risken för tarmcancer.

Många baljväxter innehåller lika mycket protein som kött och fisk och är därför ett bra substitut om man vill äta mer vegetariskt. Sojabönan är extra bra på protein och har inte bara ett högt proteininnehåll utan även den bästa proteinkvalitén bland baljväxter. Järninnehållet i baljväxter kan också jämföras med järninnehållet i kött. 100 gram kokta sojabönor innehåller 2,7 gram järn, och 100 gram stekt nötkött innehåller 2,5 gram järn. Järnet i baljväxter är dock lite svårare för kroppen att ta upp, men man kan hjälpa kroppen lite på traven genom att äta något C-vitaminrikt till, till exempel paprika, vilket ökar järnupptaget.

Utöver järn är baljväxter också rika på magnesium, fosfor, kalium och zink som alla behövs för att hålla kroppen frisk och sund. Det finns åtta essentiella B-vitaminer, sju av dessa finns i baljväxter. B-vitamin hjälper till att skydda cellerna och bidrar till minskad trötthet.

Skippa skalaren

En sak som många inte tänker på är hur mycket smak och näring som faktiskt sitter i skalet på våra grönsaker och frukter. Potatis och morötter skalar man ofta av ren vanan, men om du istället sköljer av dem så att de är rena och inte jordiga minskar du inte bara ditt matsvinn utan du får även i dig mer mat och nyttigheter. Om du väldigt gärna vill skala dina rotfrukter kan du spara skalen, och kanske lite puts från din köttbit, och koka ihop till en god buljong.

Många frukter går också bra att äta med skal, och förhöjer ofta smakupplevelsen om man äter dem så. Såklart äpplen och päron, men också fikon, sharonfrukt och till och med kiwi, om man inte stör sig på den lita ludna ytan. Skalet på citrusfrukter innehåller ännu mer fibrer och näringsämnen än fruktköttet. Det kanske inte är så gott att äta som det är, men riv ner lite i en soppa eller använd det i bakningen. Tänk dock på att välja ekologiskt om du ska använda skalet på citrusfrukten så att du slipper få i dig rester av bekämpningsmedel.

Taggad , , , ,