Nu när det börjar bli mörkare hos oss i Sverige är det extra viktigt att se till att man får i sig tillräckligt mycket D-vitamin. Eftersom soltimmar blir allt färre och färre under vinterhalvåret är det många svenskar som har alldeles för låga nivåer av D-vitamin. Man kan såklart äta kosttillskott, men D-vitamin finns också i en rad av våra vanligaste livsmedel.
D-vitamin – ett livsviktigt vitamin
D-vitamin är ett livsviktigt vitamin som omvandlas till hormonet kalcitriol i kroppen. Kalcitriol har en rad olika funktioner, det reglerar bland annat immunsystemet, cellernas tillväxt och kalkomsättningen som ser till att skelett och tänder utvecklas som de ska. D-vitamin är även viktigt för att vissa signalsubstanser ska fungera, och det finns studier som visar att en brist på D-vitamin kan kopplas samman med sjukdomar som Parkinson, Alzheimer och depression.
En brist på D-vitamin hos barn kan leda till rakit, även kallat engelska sjukan. Skelettet blir då mjuk och missformat. Vuxna kan få osteomalaci, eller benuppmjukning.
Solen är vår viktigaste källa till D-vitamin
Det mest effektiva sättet att få i sig D-vitamin är genom solen. Det är när solens UV-strålar träffar huden som D-vitamin bildas. Det räcker att vistas i ungefär en halvtimme i sommarsolen för att man ska få i sig sitt dagliga intag. Helst ska man vara ute i solen mitt på dagen när den står som högst och exponera så mycket av sin hud som möjligt (men kom ihåg att inte bränna dig!). Vitaminet lagras sen i kroppen, så det D-vitamin man samlat på sig under sommarhalvåret kan användas under en del av vinterhalvåret.
D-vitamin i livsmedel
Nu på vinterhalvåret när solen börjar lysa med sin frånvaro är det viktigt att man får i sig D-vitamin från sin kost istället. Vår största källa till D-vitamin genom kosten är att äta fet fisk. Lax, sill och makrill är exempel på feta fiskar som innehåller mycket D-vitamin. Även vissa magra fiskar innehåller D-vitamin, som till exempel abborre och gös. Även ägg är en bra källa, och då särskilt äggulan.
Precis som vi människor bildar D-vitamin när solens UV-stålar träffar vår hud producerar många svampar D-vitamin när de befinner sig i solljus. Om man vill äta svamp för at få i sig D-vitamin är det därför viktigt att äta vild svamp och inte svamp som odlats under lampor. Just nu är det högsäsong för svampar som kantarell och trattkantarell som finns runt om i våra skogar.
Kött innehåller också en del D-vitamin.
Många mjölkprodukter är berikade med D-vitamin
Många av våra mjölkprodukter berikas med D-vitamin här i Sverige. All mjölk med en fetthalt på 1,5 procent eller lägre är till exempel berikad. Även andra mjölkprodukter som yoghurt eller havredryck kan vara berikade med D-vitamin, men då gäller det att läsa på förpackningen för att vara säker.
Kosttillskott kan vara en bra idé under vintern
Under hösten och vintern kan det vara svårt att få i sig tillräckligt mycket D-vitamin genom bara kosten. Det kan därför vara smart att komplettera med kosttillskott (och en promenad ute under soltimmarna) för att se till att man får i sig tillräckligt mycket nu när det börjar bli lite mörkare.