Att äta bra och balanserat är bra för den fysiska hälsan, det vet de flesta. Men alla kanske inte har lika bra koll på att viss mat även är extra bra för den mentala hälsan. Brainfood, eller hjärnmat, är ett fenomen som har blivit populärt de senaste åren. Viss mat påstås inte bara hjälpa oss att hålla vikten och må bra fysiskt utan hjälper oss även att tänka klarare och snabbare. Men hur ska man då egentligen äta för att hålla hjärnan i trim?

Kolhydrater ger hjärnan energi

Hjärnan behöver energi för att kunna prestera på topp, då är kolhydrater en bra källa. Kolhydrater bryts ner till glukos som lätt tas upp i hjärnan. Glukosen oxideras sedan till koldioxid och vatten i hjärnans celler under förbränningen. Ungefär hälften av den glukos vi får i oss går till hjärnan, och om vi inte äter tillräckligt med kolhydrater hämtas glykosen från ett förråd i levern.

Kolhydrater är även viktigt för att bilda ämnen som gör att våra nervsignaler fungerar som de ska. Ett sådant ämne är signalsubstansen acetylkolin som hjälper minnet att fungera på topp.

Kolhydrater finns i många olika livsmedel. Det finns bland annat i frukt, vissa grönsaker, potatis, bröd och pasta. På morgonen är det bra att ladda upp med långsamma kolhydrater, alltså kolhydrater som höjer blodsockret långsamt under en längre tid och som i en jämn ström släpper ut glukos i blodomloppet. Fullkornsbröd är ett bra exempel på ett livsmedel med långsamma kolhydrater.

Vitt bröd, vit pasta och söta livsmedel innehåller ofta snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater bryts, som namnet antyder, ner snabbare i kroppen och ger hjärnan glukos under en kortare period. Ur hjärnsynpunkt är därför långsamma kolhydrater att föredra eftersom de tillför glukos till hjärnan mer jämnt och under en längre tid.

Huruvida man bör äta mycket snabba kolhydrater i övrigt är omdebatterat. LCHF och keto-dieter, som har blivit mycket populära under de senaste åren, avråder nästan helt från kolhydrater och snabba kolhydrater i synnerhet. Mycket forskning tyder dock på att för mycket snabba kolhydrater, och i synnerhet raffinerat socker, i längden blir skadligt för kroppen.

Omega 3 gör dig mer snabbtänkt

Omega 3 fettsyror sägs olja in maskineriet i hjärnan och därmed göra dig mer snabbtänkt. Enligt viss forskning gör omega 3 membranen i hjärnan mer flexibla vilket gör att nervsignaler lättare kommer fram. Om man får i sig tillräckliga mängder av omega 3 kan man alltså bli mer snabb- och kvicktänkt.

Omega 3 finns bland annat i många fetare fiskar, som lax och makrill, och i många nötter som till exempel färska valnötter. Valnötter innehåller även vitamin B6 som påstås förbättra koncentrationsförmågan. Valnöten är alltså en riktig liten hjärnnöt.

Antioxidanter skyddar hjärnan

Antioxidanter tar hand om kroppens överskott av fria radikaler. När vi andas syre bildas fria radikaler som kan ha en skadande inverkan på kroppen. Antioxidanterna förhindrar att de fria radikalerna reagerar med kroppens celler och skyddar på så sätt kroppens alla celler och hjärnans nervceller.

Antioxidanter finns bland annat i och många bär som tranbär, lingon, nypon och blåbär. Blåbär, som av vissa kallas för ”brainberries”, har visat sig ha fler positiva egenskaper på hjärnan. Vissa studier har visat att de bland annat kan förbättra, eller bromsa, åldersrelaterade minnesförsämringar.

Lycopene

Antioxidanten lycopene som finns i tomater har enligt vissa studier visat sig kunna skydda mot utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Även grapefrukt sägs innehålla ämnen som skyddar mot Alzheimers.

Sulforafan

I broccoli finns antioxidanten sulforafan. Sulforafan ska enligt viss forskning stärka kroppens försvar mot cancerceller och bromsa cancercellernas delning. Antioxidanten sägs även skydda hjärnan från skadliga ämnen. Broccoli innehåller dessutom K-vitamin som sägs förbättra hjärnans kognitiva funktioner.

Taggad , , , ,