En populär hälsotrend som vuxit fram de senaste åren är kombucha. Många kallar kombucha en superdryck – anledningen är att kombucha är en probiotika med flera olika bakteriekulturer som anser vara hälsofrämjande. 

En dryck med lång historia 

Kombucha är långt ifrån en nyhet. Drycken uppfanns i Asien för flera tusen år sedan, och har där använts som en avgiftande och styrkande hälsodryck sen dess. I Kina har drycken används inom den traditionella medicinen och kallats ”livets te”. Även Ryssland har en lång tradition av kombucha-drickande, och man tror att drycken har nått Europa och västvärlden via just Ryssland. 

Fermenterad dryck med många hälsofördelar

Men vad är egentligen kombucha? Kort sagt så är det en fermenterad dryck med svart, vitt eller grönt te som bas. Teet sötas med socker, därefter tillsätter man själva kombuchakulturen, en sammansättning av olika sorters jäst och bakterier. Kombuchakulturen kallas för SCOBY, Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Den geleliknande jäst- och bakteriekulturen omvandlar sockret i teet under fermenteringsprocessen, vilket minskar sockerhalten i drycken och ökar mängden hälsofrämjande ämnen. 

När kombuchan fermenteras bildas bland annat ättikssyra, glukonsyra, nyttiga B-vitaminer, mineraler, enzymer, aminosyror, antioxidanter och probiotikabakterier. 

Probiotikabakterierna förbättrar matsmältningen, B-vitaminerna stärker hud, hår och naglar, antioxidanterna stärker immunförsvaret, ättikssyran har en antiinflammatorisk effekt på vårt tarmsystem, och syrorna och enzymerna ökar mättnadskänslan. Kombucha anses även ha en avgiftande och renande effekt på kroppen, samtidigt som den minskar smärtor i leder, förbättrar sömnen och ökar energin. 

Unik smak

Kombucha har en väldigt unik smak som man ofta måste vänja sig vid innan man börjar uppskatta den på riktigt. Balansen mellan sötma och syrlighet beror på hur länge man brygger drycker, alltså hur länge fermenteringsprocessen pågår. Ju längre fermenteringsprocess desto syrligare dryck. Om man låter jäst- och baktierkulturen omvandla allt socker får man till slut vinäger. 

Många väljer att smaksätta sin kombucha. Populärt är att bland annat använda ingefära, citron eller bär. 

Gör din egen kombucha

Man kan köpa färdig kombucha som är redo att dricka direkt, men det är faktiskt inte så svårt att brygga drycken själv. 

Det du behöver är en kombuchakultur, eller SCOBY, te och socker. När du har alla ingredienser är det dags att börja brygga. 

Kok upp vatten, tillsätt te och låt det dra i 10 till 15 minuter. Sen tillsätter du socker (en tumregel är att använda cirka 0,5 dl socker per liter vatten). Se till att sockret löses upp och låt sedan blandningen svalna till 25 °C. Lägg i kombuchakulturen och täck över behållaren med en kökshandduk. Sedan ska behållaren stå orörd på en mörk och varm plats i 7 till 10 dagar beroende på hur syrlig eller söt du vill ha drycken. Den färdiga kombuchan förvaras i kylen. 

Den använda kombuchakulturen kan användas om och om igen, plocka bara upp den ur den färdiga drycken och förvara den svalt i en burk så kan den hålla sig i flera år. 

Taggad , , , ,