Omega 3 är en grupp fleromättade fettsyror som bland annat hittas i fisk, framförallt fet fisk som makrill, sill, sardiner och lax; vissa alger; valnötter och rapsolja. För de som är oroliga att de inte får i sig tillräckligt med omega 3 från sin mat finns det kosttillskott att köpa i de flesta hälsokostbutiker och på apotek.

Vi har länge gått med uppfattningen att omega 3 kan förhindra och lindra många sjukdomar. Det marknadsförs särskilt för att det anses skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar, då genom att sänka kolesterol och blodtryck.

Omega 3 motverkar inte hjärt- och kärlsjukdomar – enligt ny studie

Nyligen har det dock publicerats en studie som visar att omega 3 kanske inte är den mirakelmedicin vi velat tro. Studien, som publicerades i the Cochrane Library, har sammanställt resultaten från 79 olika studier, där totalt 1122 059 personer har deltagit. Studierna har specifikt kollat på vilka positiva hälsoeffekter, när det kommer till hjärt- och kärlhälsa, de medverkande personerna har fått då de ätit omega 3 som kosttillskott jämfört med att bara äta en vanlig kost där omega 3-fettsyror ingår (då i en mycket lägre dos förstås). I studierna ingick både män och kvinnor som var helt friska och som hade kända sjukdomar sen tidigare. Studierna pågick under flera år.

Det forskarna kom fram till är att äta omega 3 som kosttillskott har nästintill ingen positiv effekt på hälsan. Det påverkar inte nämnvärt risken att drabbas av en hjärtinfarkt, andra hjärt- och kärlsjukdomar eller stroke. Ett högt, eller lågt, intag omega 3 påverkar heller inte vikten eller hur mycket fett som lagras i kroppen.

Slutsatsen den här studien drog är att omega 3 som kosttillskott är överflödigt, och motverkar kanske inte hjärtsjukdomar och stroke på det sätt vi trott, men att det fortfarande är viktigt att få det i sig naturligt från sin kost för att må bra och för att kroppen ska fungera som den ska.

Omega 3 och omega 6

Egentligen finns det två viktiga fleromättade fettsyror, förutom omega 3 så finns även omega 6. Omega 6 finns naturligt bland annat i sesamfrön och olika oljor som majsolja, solrosolja, sojaolja och rapsolja. Både omega 3 och omega 6 är väldigt viktiga för att kroppen ska fungera så bra som möjligt, och fastän många fetter kan bildas av kroppen själv från kolhydrater och proteiner så finns det vissa fetter i omega 3 och omega 6 som vi måste få i oss från maten.

Omega 3 och omega 6 – viktigt att få i sig från sin kost

Både omega 3 och omega 6 behövs för att kroppen ska kunna reparera och bygga nya celler, för att våra njurar och vårt immunförsvar ska fungera normalt och för att hålla koll på blodtrycket.

En stor mängd omega 3 ökar dock inte dessa effekter, enligt den nya forskningrapporten, utan ett normalt och naturligt intag från en sund och balanserad kost ger den maximala effekt omega 3 har att erbjuda. Ett gott råd: skippa kosttillskotten och satsa på en sund och balanserad kost istället.

Taggad ,