Paleokost, eller stenålderskost som den också kallas, är en av de stora hälsotrenderna just nu. Paleo är en förkortning för paleolitisk näringslära, alltså äldre stenålderns näringslära. Ett av grundargumenten för att följa den här dieten är att man ska äta mat som våra kroppar historiskt sett är anpassade till att äta, alltså så som vi åt på stenåldern. Man ska undvika processade livsmedel, socker och snabba kolhydrater. Till följd ska man bli piggare, smalare och friskare. 

Anhängare av paleokosten menar att våra gener inte är anpassade att äta så som många av oss äter idag. Vår genetik ändras långsamt, men vårt samhälle har utvecklats förhållandevis snabbt. Detta har resulterat i att våra kroppar fortfarande är inställda på att äta som vi gjorde under stenåldern, men vårt samhälle och våra vanor har utvecklats i motsatt riktning. 

Vad säger forskningen om paleokost?

Paleokost är inte bara en modefluga. Det finns en hel del forskning som understryker de hälsosamma fördelarna med att go back to basics när det kommer till kosthållning. Enligt en studie av forskare från Duke University, University of California och University of Arizona är en diet som påminner om hur vi åt på stenåldern, under jägar-samlar-samhället, en bra väg att gå för ett hälsosammare och längre liv. Forskarna har undersökt folkgrupper som lever som jägar-samlare idag, bland annat Hadza, en folkgrupp i norra Tanzania, och kommit fram till att en diet som inte är särskilt energität, utan snarare rik på fibrer och spårämnen, ger en friskare kropp som lever längre. Många förknippar paleodieten med en kost fattig på kolhydrater, men den här studien menar att det snarare handlar om kvaliteten på kolhydraterna. Snabba kolhydrater bör undvikas, men inte långsamma och fiberrika. 

Vad ska man äta?

Hur äter man enligt paleodieten då? Jo, man äter mycket kött, fågel, fisk och skaldjur. Mycket ägg, fett och olika typer av olja (till exempel kokosolja och olivolja). Rotfrukter som morötter, rödbetor och sötpotatis förespråkas, och så klart mycket frukt, bär, frön, kryddor och grönsaker. 

Det som främst utesluts är socker, förutom naturligt fruktsocker, bröd, pasta, ris, baljväxter, som bönor och linser, alla typer av mejeriprodukter, och alla former av snabbmat. 

Vatten, kaffe, te och färskpressade juicer går bra att dricka, men man ska gärna undvika alkohol och drycker med sötningsmedel. 

Ett friskare liv med paleokost?

Enligt studien som gjordes på Hadza, folkgruppen i Norra Tanzania, är människor som fortfarande lever som jägare och samlare överlag friskare än vad vi är som lever i den industriella världen. Forskarna pekar särskilt på deras ämnesomsättning och hjärt- och kärl-hälsa. Hjärt- och kärlsjukdomar är ovanliga, likaså övervikt. Forskarna menar att det inte bara är den speciella kosten som spelar in, utan även den dagliga aktiviteten som ett jägar-samlar-samhälle medför. 

Många av de välfärdssjukdomar som är vanliga idag, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt och diabetes, kan alltså i viss mån undvikas om man äter en kost som påminner om hur vi åt på stenåldern.

Källa för studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30511505 

Taggad , , ,