Äntligen är det säsong för färskpotatis. Jag älskar färskpotatis! Denna plåt laddad med färskpotatis, sparris och champinjoner är ett läckert tillbehör till de allra flesta rätter. Så himla fräscht, somrigt och gott. Du kan även smaksätta potatisarna med timjan, rosmarin eller vitlök. Kall bearnaisesås passar perfekt bredvid.  

6-8 portioner
1 kg färskpotatis
250 g färsk grön sparris
250 g färska champinjoner
1 gul lök
Ca 3/4 dl olivolja (lite mindre än 1 dl)
15 g smör
Salt & peppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°. Tvätta potatisen ordentligt. Om färskpotatisarna är stora så kan du dela dom i halvor, är dom små så behåller du dem hela. Lägg på en ugnsplåt. Krydda med salt, peppar, ringla olivolja över och rosta sedan mitt i ugnen i ca 15-20 min. Under tiden potatisen rostas så kan du förbereda resten av grönsakerna.

Hacka löken i tärningar, skiva champinjonerna, dela sparrisen i 3 delar. Hetta upp smör och lite olivolja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i champinjonerna och stek i ca 4-5 min. Vänd slutligen i sparrisen och stek i 1 min. Krydda med salt och peppar.

Ta ut potatisen från ugnen. Häll den stekta sparrisblandningen över. Blanda allting och ställ tillbaka plåten i ugnen igen. Rosta grönsakerna i ca 10 min till. Servera med önskat tillbehör. MUMS!

Taggad , , , ,