Just nu är det oerhört mycket hype kring selleri – och specifikt sellerijuice. Vissa menar att det är en mirakel-juice som kan förbättra hälsan på alla möjliga sätt, medan andra menar att det är ren bluff. Hur nyttigt är egentligen selleri? MatMartyren försöker reda ut för- och nackdelarna i selleri-djungeln och en av årets största hälso-trender.

Sellerijuice – en mirakelkur som kan bota allt från eksem till högt blodtryck?

Sellerijuice-trenden startades av Anthony Williams för ungefär 20 år sedan, men har tagit fart under det senaste året efter att hans böcker och instagramkonto blivit uppmärksammade. Williams kur går ut på att man ska dricka ett glas sellerijuice varje morgon på fastande mage innan man äter sin frukost.

Enligt Williams kan sellerijuicen hjälpa till att bota alla möjliga sjukdomstillstånd och symptom. Den kan bland annat hjälpa till att lindra Hashimotos sjukdom, struma, migrän, högt blodtryck, gikt, allergier, eksem, psoriasis, akne, IBS, blodsockerproblem och kroniskt trötthetssyndrom. Williams menar att selleri har vissa unika läkande egenskaper som kan lindra symtom från dessa och många andra sjukdomar.

Den sellerijuice Williams förespråkar innehåller bara en ingrediens, det vill säga selleri. Sellerin kör du i en juicer eller en vanlig mixer tills det blir en juice. Om du kör den i en mixer ska du sila den tills du har en helt slät juice. Om du ska göra sellerijuice själv så välj gärna ekologisk selleri, selleri är nämligen en av våra mest besprutade livsmedel.

Vad säger forskningen om selleri?

Finns det någon sanning i det Williams förespråkar? Kanske, men det är inte riktigt så enkelt som han vill att det ska framstå.

Selleri, likt till exempel gurka, består nästan bara av vatten (95 %, om man ska vara exakt), men den innehåller även en rad nyttiga ämnen. Ett av dem är antioxidanten och flavonoiden apigenin. Apigenin har enligt vissa vetenskapliga studier visat sig ha en läkande effekt vid vissa typer av cancer, till exempel lungcancer, bröstcancer och cancer i bukspottskörteln. Apigenin, likt andra antioxidanter, motverkar oxidativ stress i cellerna vilket skyddar dem från skador. Apigenin har även visat sig ha en viss antiinflammatorisk effekt.

Apigenin finns, förutom i selleri, även rikligt i persilja och har tidigare använts för att färga ull gult.

Selleri innehåller även fibrer, C-vitamin, A-vitamin, en rad B-vitaminer (B1, B2, B3 och B6), E-vitamin, folat, fosfor, kalcium, kalium, magnesium, selen och zink.

Det finns idag dock inga studier som stödjer Williams påståenden om att selleri skulle vara ett mirakel-livsmedel med superläkande egenskaper.

Selleri är kanske ingen mirakelkur – men nyttigt ändå
Selleri är alltså inte på något sätt en onyttig grönsak, den kan till och med vara väldigt nyttig. Huruvida det är en mirakelkur mot alla de sjukdomar Williams nämner är det kanske bäst att lämna osagt. Ett glas sellerijuice om dagen är dock inte helt fel om man tycker det är gott, och man får dessutom i sig en rad nyttigheter på kuppen.

Taggad , ,